Trångt på de små skolorna i Gammelstad: "Inte hållbart"

Skolpersonal tar till orda inför BUN:s beslut om skolstrukturen i Gammelstad. Om de små skolorna ska vara kvar så måste de kunna byggas ut.

"Det här är inte hållbart" anser pedagogerna om bristen på utrymmen i Mariebergs- och Öhemsskolan. Från vänster Veronica Johansson, Malin Strand, Åsa Öystilä och Christine Lindqvist. De står i korridoren i en av Mariebergsskolans tre byggnader.

"Det här är inte hållbart" anser pedagogerna om bristen på utrymmen i Mariebergs- och Öhemsskolan. Från vänster Veronica Johansson, Malin Strand, Åsa Öystilä och Christine Lindqvist. De står i korridoren i en av Mariebergsskolans tre byggnader.

Foto: Anna Isaksson

Gammelstad2022-04-20 05:00

Barn- och utbildningsnämnden förväntas fatta beslut om skolstrukturen i Gammelstad respektive Notviken på onsdag. Inför beslutet vill några ur personalen på Mariebergsskolan och Öhemsskolan peka på de stora bristerna i de nuvarande lokalerna. De hoppas att politikerna ska lyssna och se till att bristerna åtgärdas, oavsett vilket alternativ de väljer.

– Så som det ser ut i dag har vi inte de grundförutsättningar som vi behöver. För oss handlar det inte om att välja mellan alternativ 1 eller alternativ 2. Det är viktigt att pedagoger får vara med och utforma lokalerna så att de blir ändamålsenliga, säger Malin Strand, speciallärare och förstelärare på Mariebergsskolan.

Mariebergsskolan och Öhemsskolan lider av platsbrist. Personalen har inga arbetsrum, det finns inte heller grupprum. Skolsköterska finns på plats en förmiddag i veckan och måste då låna rum av specialläraren. Skolkuratorn är på plats en dag i veckan. Fritids har för små utrymmen för sin verksamhet och ingenstans att förvara material.

– Vi ryms knappt, säger Åsa Öystilä, fritidshemsutvecklare i område nord.

Två alternativ har utretts för skolstrukturen i Gammelstad. Alternativ 1 innebär att Öhemsskolan och Mariebergsskolan blir kvar som F-3 skolor. Modulerna på Öhemsskolan ersätts med en ny byggnad på cirka 1500 kvadratmeter och skolbyggnaden rivs delvis och byggs om. Mariebergsskolans kök och matsal måste byggas ut. 

– Vi äter i klassrummen, därför att alla elever ryms inte i matsalen, säger Christine Lindqvist som arbetar på Mariebergsskolan.

– Blir vi kvar i skolorna då måste vi bygga ut skolorna, det går inte att fortsätta så som det nu ser ut, säger Veronica Johansson, specialpedagog på Öhemsskolan. 

Alternativ 2 innebär att Stadsöskolan byggs ut för att ta emot eleverna i årskurs F-3 från Öhemsskolan och Mariebergsskolan. De två mindre skolorna rivs.

De tycker att debatten handlat för mycket om byggnaderna istället för förutsättningarna att bedriva en likvärdig skola. De föredrar begreppet samlad skola, att samla eleverna till Stadsöskolan innebär inte att alla elever ska gå i samma byggnad. 

– Kommunen har inte varit nog tydlig med vad en samlad skola innebär, säger Veronica Johansson. 

– En samlad skola innebär att vi pedagoger ges bättre förutsättningar för kollegial samverkan. Det försvåras om vi behåller nuvarande skolstruktur, säger Malin Strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!