Takterna sitter i

Jan och Stina Bramberg, Bensbyn, är två av personerna bakom slåtterdagarna arrangeras på Friluftsmuseet Hägnan i den 10-14 juli.– Jag är uppfödd bakom en hästrumpa, det är roligt att anknyta till det gamla, säger Jan Bramberg och tar sig en slurk kaffe på fat.

GAMMELSTAD2013-06-14 06:01

Makarna Bramberg gillar skarpt den gamla miljön på Hägnan i Gammelstad och är två av 30-40 medlemmar i Hägnans vänner som är en förening för kulturhistoriskt intresserade personer.

Det är Hägnan, Hägnans vänner och Lars-Olov Lundgren från Stall Lillberget i Blåsmark som tillsammans ska arrangera slåtterdagarna.

Häst och lie

– Lars-Olov kommer med häst och ska slå höet. Sedan är vi några som ska slå med lie, säger Jan Bramberg.

– Och jag ska vara räfserska åt Jan, säger Stina Bramberg.

De två har klätt sig som folk var klädda till slåtter förr och ger ett smakprov på hur det kommer att bli under slåtterdagarna.

– En farbror i byn, Evert Larsson, har gjort en pinnräfsa till mig, säger Stina Bramberg och berättar att hon drömmer sig tillbaka till sin mormors och morfars gård i Pojmis utanför Överkalix där det hässjades hö och där hon trampade hö i ladan som barn.

Viktigt samspel

Jan Bramberg är uppfödd i ett jordbrukarhem i Örarna.

– Ja, med bruna prickar i ansiktet som jag fick där jag satt bakom hästen med hjulräfsaren, säger han och påpekar vikten av att hästen känner tillit till sin kusk.

– Annars blir det ryckigt och slitigt.

Lika viktigt som samspelet mellan häst och kusk är samspelet mellan den som slår med lie och den som går efter och räfsar.

– Det gäller att teamet håller samma takt, säger Jan Bramberg.

Står för fikat

Maria Toresdotter är museipedagog på Hägnan och den som ska hålla i slåtterdagarna för friluftsmuseets räkning. Hon förklarar att hon inte vet något om slåtterarbete men att hon ser fram emot att lära sig.

– Jag och Stina ska stå för fikat under slåtterdagarna. Vi ska bjuda på skorpor, smör, kaffe och lingondricka. Kanske måste vi har lite fjäskbullar med mycket socker på också för att locka folk att komma, säger hon.

Hon hoppas att intresset att vara med på slåtterdagarna ska vara stort bland Luleåborna. Och hon håller tummarna för vackert väder.

– Slåttern är ju väderberoende. Om det regnar varje dag 10-14 juli så måste vi flytta arrangemanget till nästa sommar, säger Maria Toresdotter och tillägger:

– Alla är välkomna. De som vill får prova på att slå med lie, räfsa och hässja. Den som bara vill titta på är välkommen att göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om