Rosinventering pågår

Mängder av speciella rosor gladde Rosuppropets rosinventerare under onsdagens insamling på Hägnan.- Vi har fått in flera stycken intressanta, säger Mariana Mattsson.

Carita Högdahl luktar på rosen som Gunnel Sandkvist lämnat in under rosinventeringen. Till vänster står inventeraren Mariana Mattsson. FOTO: Jonas Lindsköld

Carita Högdahl luktar på rosen som Gunnel Sandkvist lämnat in under rosinventeringen. Till vänster står inventeraren Mariana Mattsson. FOTO: Jonas Lindsköld

Foto: Jonas Lindsköld

Gammelstad2009-07-30 06:00
Gunnel Sundkvist, från Sunderbyn, har bidragit till insamlingen med en ros som mest troligt har finländskt ursprung.
- Det är en av dem vi inte har kunnat bestämma, säger Mattsson och berättar att man ska besöka Sundkvist för en närmare titt. Dessutom ta med sig en skott från växten för att senare kunna identifiera den.
Det är dock inte bara rosor som samlas in, utan även andra kultuväxter som exempelvis jordgubbar och pioner. Bland annat har inventeringen lett till att man under inventeringen fått in jordgubbar som växt vid ett kronotorp sedan 1930-talet.
800 växter på provodling
Tusentals tips på unika växter har genom åren kommit in. De som verkligen är speciella jobbar man vidare med.
- Vi har 800 på provodling, säger Mariana Mattsson och tillägger att de unika växternas gener ska sparas i genbanker, bland annat i Lycksele.
Var ört har sin historia. Därför blir det också en inventering av människornas leverne.
- Hela Norrlands trädgårdshistoria är ganska okänd. Vad har folk odlat mer än potatis? Vi har hittat helt otroliga platser där det odlats.
Mattsson berättar att det funnits 2 000 sorter av Gallicarosor. I dag finns bara 300 i handeln.
- I fjol hittade vi en okänd Gallica i Norrfjärden.
Hon ger ett exempel på en långlivad växt. Under 50-talet satte en man en ros på en grav. Till vintern togs den upp och förvarades i källare, för att sedan åter sättas ut på graven.
- Det är otroligt att kunna hålla liv i en ros i så lång tid.
1800-talsros identifieras
Magnus Ericsson är en av dem som passade på att visa en ros som levt ett undanskymt liv i trädgården på Skurholmen.
Mariana Mattsson luktar och studerar växten.
- Vi identifierar genom att titta på blomman, nyponet, bladen och taggar. Den här har doftkörtlar, säger hon och avslöjar att det handlar om en Minette. En gammal ros från 1800-talet som är vanlig söderut.
- Den är älskad och spridd. En verkligt fin ros som är lättskött. Det är bara att dela med sig av skotten.
Fakta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om