Nu ska hålen fyllas
GAMMELSTAD. Folktandvården i Norrbotten satsar hårt på att rekrytera tandläkare och tandhygienister. Ett stipendium till studenter är ett led i satsningen och sommarjobb ett annat. I går samlades 40 sommarjobbare till lunch på Hägnan. Cecilia Hansson var en av dem.- Jag kan tänka mig att jobba i Gällivare efter min examen, säger hon.
"Alla kliniker i länet har en eller flera norrbottniska studenter som sommarjobbare", säger Klas Tunbrå.
Foto: Kurt Engström
Speciell rekryteringsgrupp
- Personalen är väldigt bra och månar om oss sommarjobbare. Jag får mycket hjälp och tips, och trivs verkligen, säger hon.
Krister Sevä, 28, är från Boden. Han har gått ut sjunde terminen vid tandläkarutbildningen i Umeå. Han sommarjobbar för fjärde året på Folktandvården i Boden. Han kan också tänka sig att bli tandläkare i sin hemstad efter examen.
- Människorna är så trevliga. Jag trivs i Boden, säger han.
Klas Tunbrå, tandvårdschef i Norrbotten, och Carina Mattsson, personalchef, var tillsammans med en speciell rekryteringsgrupp och verksamhetschefer från tandvårdskliniker runt om i länet med på Hägnan i går.
Klas Tunbrå berättar om rekryteringssatsningen.
- Den första viktiga kontakten får vi genom att erbjuda ett stipendium till tandläkar- och tandhygieniststudenter. De får det efter att ha klarat godkänt betyg första terminen. De som läser till tandläkare får 15 000 kronor per termin och de som läser till tandhygienist får 6 000 kronor per termin.
Uppnått mål
- Vår rekryteringsgrupp träffar sedan en gång per termin dem som vi får kontakt med och vi erbjuder alla praktikplats och sommarjobb.
Klas Tunbrå berättar att målet för rekryteringssatsningen är att minst 30 procent av dem som man får kontakt med tar anställning i Norrbotten. Det har man också uppnått.
- 2001 när vi sjösatte satsningen hade vi ett 20-tal vakanta tandläkartjänster. Nu fattas det fem-sex tandläkare. Det är Pajala, Haparanda och andra inlandskommuner som är svårast att klara. Att försöka knyta till sig studenter från orterna i fråga är bra, de är mer benägna än andra att också ta anställning efter examen, säger Klas Tunbrå.
Optimalt giftermål
En för alla sommarjobbare gemensam lunch har blivit en tradition. Det är sjunde året i rad som den arrangeras. I går kom ett 40-tal studenter för att avnjuta den på Hägnan och samtidigt lära känna varandra och representanter för tandvården i länet. De blev också guidade i världsarvet Gammelstads kyrkby. På Hägnan stod ett lustspel med brudskådning och bröllop på schemat.
Det optimala äktenskapet i sammanhanget är studenter som gifter sig med tandvården i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!