Ingalill Enbom vägrar lägga ned livet

Vad gör en optimistkonsult som håller på att tappa synen? Svar: Hon vägrar lägga ned livet. Hon hittar nya spännande vägar att ta in på. Hon fokuserar på allt hon fortfarande kan göra istället för på det som hon inte kan.Nu närmast drar Ingalill Enbom i gång en ljud- och talboksklubb i Luleå.

Ingenting stoppar optimistkonsult Enbom. En gång optimist, alltid optimist. Hon ser möjligheterna istället                       för hindren och tar in på nya vägar allt eftersom.foto: kurt engström

Ingenting stoppar optimistkonsult Enbom. En gång optimist, alltid optimist. Hon ser möjligheterna istället för hindren och tar in på nya vägar allt eftersom.foto: kurt engström

Foto: Kurt Engström

GAMMELSTAD2009-05-18 06:00
- Jag var fullt frisk när jag gick till ögonkliniken. När jag kom ut var jag så sjuk att jag kunde ha gått i älven. Tre doktorer undersökte mig. Det visade sig att jag hade haft en liten propp.
Den yngste läkaren gav mig domen: "Du är mycket svårt sjuk. Du kommer att tappa synen. Ingen i Sverige kan hjälpa dig". Som om inte det där hade varit nog så lade han till: "Du kan få värk också".
Vägrade acceptera
- Jag var helt knäckt när jag gick ut till Lennart, min man. När vi kom hem ringde jag till barnen. De kom och vi grät tillsammans, säger Ingalill Enbom.
Men när barnen hade åkt byttes sorgen till ilska. Ingalill vägrade acceptera den dom hon hade fått.
Hon ringde till den äldsta av läkarna på ögonkliniken, som hon hade fått förtroende för, och krävde att få träffa honom.
- Vi träffades och han sa egentligen samma sak som den unge läkaren hade gjort men på ett helt annat sätt.
Han sa till exempel att sjukdomsförloppet skulle bli långsamt.
Ingalill Enbom var sedan tidigare väldigt närsynt.
Nu är näthinnan väldigt tunn på ena ögat och hon har grå starr på båda ögonen.
- Jag ser inga detaljer, inga anletsdrag.
- Jag kan inte köra bil eller cykla. Jag kan inte gå ut ensam när det börjar skymma. Jag kan inte läsa tidningar eller böcker, inga sagor för mitt lilla barnbarn Elliot, säger hon.
Men: Optimistkonsult Ingalill Enbom kan fortsätta att resa runt i Sveriges land och entusiasmera människor. Problemen med synen har blivit en ny del i hennes budskap. Hon kan med ännu mer på fötterna än tidigare försäkra att livet inte tar slut på grund av en svår diagnos.
Lägenhet i Marbella
Hon har också en ny spännande plan: Hon ska hyra en lägenhet i Marbella på spanska solkusten och jobba som optimistkonsult bland de 40 000 svenskarna där.
- Jag har haft en fantastisk stuga i Lövskär men den ligger på en skogstomt som är svår för mig nu och jag har sålt den. Istället hyr jag en lägenhet i Spanien. Det var jobbigt att skiljas från stugan i Lövskär men nu när det är gjort känns det bra och spännande med det nya som väntar.
- Det är så med livet. Vi får ta in på nya vägar allt eftersom. Vi har alltid ett val: Vi kan välja att stanna upp eller att gå vidare, säger hon.
Drar i gång talboksklubb
Ytterligare en mycket spännande sak väntar. Ingalill Enbom ska dra i gång en ljud- och talboksklubb i Luleå. Litteratur har alltid varit en viktig del i hennes liv och nu när hon inte längre ser att läsa böcker så har hon övergått till att lyssna på inläsningar av böcker. Ljud- och talboksklubben ska fungera som en bokcirkel med diskussioner och synpunkter om böcker som alla läst men det sociala är lika viktigt - många människor som drabbas av handikapp isolerar sig. Det vill Ingalill Enbom motverka.
Ljud- och talboksklubben ska träffas i Teaterrestaurangen en gång i månaden.
- Det ska finnas möjlighet att också äta och dricka ett glas vin eller att fika. Det är mycket viktigt, säger Ingalill Enbom.
ABF nappade
Hon hoppas att så många som möjligt ska vilja vara med i klubben - också människor som inte är synskadade.
- Det är viktigt att inte isolera sig i en grupp, säger Ingalill.
Klubben ska vara en ABF-verksamhet.
- Margreth Nordmark på ABF nappade direkt på min idé liksom Peter Widén som driver Teaterrestaurangen, säger Ingalill glatt.
Första träffen i Teaterrestaurangen blir den 25 maj.
Nya vägar i livet
En person som har anmält sig till klubben är Ulla Bergeros. Hon har också drabbats av en allvarlig synskada och berättar hur hon och maken Rolf Bergeros efter beskedet om hennes ögonsjukdom gjorde sig av med först den resebyrå de drev och sedan Furufjärdens gästgård som de också drev.
- Det var omöjligt för mig att fortsätta i de verksamheterna, säger Ulla Bergeros.
Men hon hittade också nya spännande saker att ägna sig åt istället. Hon tog in på nya vägar i livet.
Marknadsför hantverkare
- Tillsammans med hantverkaren Eva Harnevik drog vi i gång projektet Art & Form made in Swedish Lapland. Det går ut på att kvalitetssäkra och marknadsföra lokala hantverkare och designers mot turister som kommer till Norrbotten. Vi har lyckats få med oss väldigt många hantverkare och Gammelstad har blivit ett centrum där fler och fler öpnnar butiker, säger Ulla Bergeros.
Hon har också med liv och lust börjat arbeta i SRF, Synskadades riksförbund. Hon är ordförande i Norrbottensdistriktet och jobbar hela tiden med att utveckla verksamheten i syfte att skapa så goda livsvillkor som möjligt för synskadade i länet.
Trygg i sig själv
Ulla Bergeros fortsätter också att resa mycket trots sitt handikapp.
- Jag är så trygg i mig själv och vågar fråga. Det är många som inte alls upplever mig som synskadad, säger hon.
Synskadan gör att hon måste bära mörka glasögon - också inomhus.
- Några tror att jag vill göra mig märkvärdig, att jag leker Greta Garbo. Men jag har förståelse för det. De vet inte hur det är med mig, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om