Dollargrin - och så ett rubel-leende

Bilarna är från Kalla krigets dagar, men terrorbalansen har en klar övervikt för västsidan.- Vi slår från underläge, säger Kent Huhta vid sin sovjetbyggda Volga av 1964 års modell, omgiven av amerikanska dollargrin.

Lite utsmyckning  hör till och så en gps från en helt annan tid än den som bilen kom till under.

Lite utsmyckning hör till och så en gps från en helt annan tid än den som bilen kom till under.

Foto: Göran Ström

GAMMELSTAD2009-06-01 06:00
Det är på Storheden denna lönelördag som en sentida kraftmätning sker mellan de gamla stormakterna. Den här gången är veteranbilarna fler än någonsin, men den amerikanska dominansen är fortfarande påtaglig.
Den amerikanska drömmen
Nu är det 2009 och General Motors samt i viss mån också Ford kämpar för sin överlevnad, men dessa 1950- och 1960-talsmodeller vittnar om en tid när allt bar uppåt och där krom och fenor återger en bild av den amerikansk dröm som det stora landet nu vaknat ur.
Kent Huhta står vid sin sovjetiska drömbil, den som också svenska, inbitna kommunister drömde om på 1960-talet, men där drömmen ofta stannade vid en Moskwitch eller i senare tid en Vaz.
- Den här Volgan är ursvensk. Den har gått i Sverige från den var ny och först i Dalarna, säger Kent Huhta.
Det är en Volga M22 och det betyder att det är en kombi. Den har några skavanker, lite rostangrepp och lappade säten.
Rymmer många brädor
- En bruksbil i originalskick. Jag brukar köra den här varannan vecka och en Vaz de andra veckorna, men bara på sommaren, säger kent Huhta som köpte bilen 2007 av en piteåbo som ägt den sedan 1987.
Trots flera ägare och många år visar mätarställningen bara 8 300 mil.
- Det är en praktisk bil. Jag får plats med mycket bräder i den, säger ägaren berömmande.
Sovjetunionen var före sin tid. Under motorhuven finns en 2,5 liters bensinmotor som utvecklar 91 hästkrafter, enligt de svenska myndigheterna. Kent Huhta säger att det egentligen bara är 87 hästkrafter.
- Men motorn är helt i aluminium, inte bara topplocket. Det är ovanligt på en så gammal bil.
Och hur går då den gamle sovjeten när Kent Huhta sitter bakom ratten utan bilbälten, för sådana finns inte i en så gammal bil?
- Det låter som om motorn ska skramla sönder när som helst. Jag frågade en Volga-kännare från Lettland som fick provköra min Volga, men han tyckte det gick bra.
Fantastiska färger
En bit från Kent Huhtas Volvo sitter Monica Backman och Lars Livbom vid sin amerikanska dröm från 1956, en Ford Mercury Montclair.
- Den är i originalskick, importerad från USA. Vi hämtade bilen på Åland, säger Lars Livbom.
Den här bilen avviker från många andra med sina färger i två gröna nyanser, som finns både på utanpålacken och i inredningen.
- Det blir sådana fantastiska färger inne i bilen, säger Monica Backman.
Det var något speciellt också med färgerna på 1950-talets amerikanska drömbilar.
- Titta här, det är originalbroschyren från 1956. Då hade bilarna alltid flera färger, säger Lars Livbom.
GAZ äger Opel
En sovjetisk bil, ett mindre antal europeiska och massor av amerikanska. Ingen från den nya bilvärlden, Asien, har ännu blivit ömt vårdade veteranbilar.
Men tiden är kanske inte ute för Volga. Tillverkaren GAZ, som står för Gorkovskij Awtomobilnyj Zavod, är nu på väg att bli delägare i tyska Opel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om