Verkställande direktören säger också att sjukhuset har fasta priser exempelvis för vaccinationer. Enligt henne finns det kliniker som valt att sätta ut kostnader för andra ingrepp också på nätet, men att det lätt blir missförstånd.
För att få kalla sig sjukhus måste vissa parametrar fyllas. Bland annat måste veterinärer och djurskötare ha en viss kompetens. Dessutom ska dessa erbjudas fortbildning.
- Vi lägger stor vikt vid kompetens, säger Folkesdotter Pekkari som tillägger att djursjukhuset bland annat har två specialister när det gäller hundens och kattens sjukdomar.
Andra måsten är utföranden av kirurgiska ingrepp. Krav finns också på medicinsk utrustning samt laboratorium, ultraljud och röntgen samt dygnet runt jour.
Tar gärna prover
Ett godkänt djursjukhus får dessutom handleda, vilket enligt vd:n är en förmån när det gäller att rekrytera personal.
Enligt Elisabeth Folkesdotter Pekkari kostar det, om inga komplikationer tillstöter, 12 000-13 000 att ta bort en livmoder på en tik över 7-8 år. Då ingår ingen provtagning.
- Narkosen är jobbig att bryta ner. Njursvikt kan överlasta levern, därför tar vi gärna prover.
Vid en stängd livmoderinfektion vill man därför röntga för att försäkra sig om att det inte handlar om någon tumör. Samråd sker med hundägaren, enligt Folkesdotter Pekkari.
- Jag tror att djurägare blir besvikna om vi inte erbjuder röntgen och blodprover vid behov. De ser det nog som ett tecken på slarv.
Om djuret är försäkrat betalar ägaren självrisk, men det finns även sådana som inte är det.
- Det finns gånger när vi av ekonomiska skäl inte tar blodprov. Det handlar mycket om dialog, slår hon fast.
Finns det någon gräns för hur långt man kan gå i behandlingen av djur?
- Det beror på vem man frågar. I USA finns dialyskliniker för katter. I Sverige handlar det mer om cancerbehandlingar på hund och katt. Frågan är för vems skulle man gör det, säger hon och tillägger att det handlar om hur stort ingreppet/behandlingen är. Vad blir det för livskvalitet för djuret efteråt.
- I Sverige är tanken att de ska leva ett bra hund- och kattliv. Att behandlingen ger ett bra, längre liv efteråt.
"Svårt att avsluta"
Då ett ingrepp inte garanterat ger detta resultat försöker man att tillsammans med djurägaren göra en bedömning av hur kvaliteten blir på det dagliga livet efteråt.
- Många har svårt att avsluta, erkänner Folkesdotter Pekkari.
Hon betonar också att man är ensamt om att ha dygnet runt, året om jour.
- Våra kunder reser ibland 35-40 mil enkel väg.
På jourtid - vanlig helg eller storhelg som jul, nyår, påsk och midsommar - gör sjukhuset ett påslag på 50 procent, beroende på insatsen.
Rättelse
I prisjämförelsen mellan ingrepp på olika djurkliniker i gårdagens NSD blev en av siffrorna felaktig. Det smög sig in en nolla för mycket.
Djursjukhuset i Gammelstad har ett prispåslag på mellan 50 till 100 procent under jourtid, beroende på ingrepp. Inte 500 procent som det felaktigt påstods i artikeln.
NSD beklagar misstaget.