350 fotbollsplaner med solceller planeras: "Det är glädjande"

Kyrkan väljer nu att satsa stort på solkraft utanför världsarvet i Kyrkbyn.
– Det är glädjande att vi hittat en yta som inte krockar med exempelvis samebyns intressen i området, säger stiftsjägmästare Anders Landström.

Cirka 177 hektar är det slutgiltiga området som Luleå stift och Fortum skrivit ett markupplåtelseavtal om.

Cirka 177 hektar är det slutgiltiga området som Luleå stift och Fortum skrivit ett markupplåtelseavtal om.

Foto: Fortum

Gammelstad2024-11-30 00:01

I höst har ett markupplåtelseavtal tecknats mellan Luleå stift och energibolaget Fortum. 177 hektar mark, motsvarande 350 fotbollsplaner, avsätts till att bygga en solkraftspark på.

– Mitt uppdrag är bland annat att hitta lösningar kring hur vi inom kyrkan kan få fram fossilfri energi, och då är det förstås glädjande att vi hittat en yta som inte krockar med exempelvis samebyns intressen och där lämpliga nätanslutningar finns, säger Anders Landström, stiftsjägmästare Luleå stift.

undefined
Här är en del av marken mellan Gammelstad och Rutvik där solcellsanläggingen planeras, efter att skogen har huggits ner.

Området ligger längs väg 968, cirka två kilometer från Kyrkbyn i riktning mot Rutvik. Där har Gällivare skogssameby tillgång till bete och förutom det finns areal som enligt Landström kan passa till solcellsparken.

– Det är skogsmark men även hyggen, röjnings- och gallringskogar. Skogen måste huggas ner och hållas öppen så länge solcellsparken är i drift.

Svenska kyrkan har en så kallad färdplan som säger att de ska bli självförsörjande på elenergi och att de ska vara klimatneutrala senast år 2030.

– Vi får en andel av strömmen från solcellsparken beroende på elpriset och antalet soltimmar. Hur stor den andelen är kan jag inte säga då det råder affärssekretess, men Nederluleå församling får en fast andel av stiftets resultat, som är nästan fem procent, säger Anders Landström.

undefined
"Det är skogsmark men även hyggen och röjning- och gallringskogar", säger stiftsjägmästare Anders Landström Luleå.

Fortum undersöker nu platsens lämplighet.

– Det kan ta fyra-fem år att få alla tillstånd och det är våra myndigheter som bedömer om solparken till sist får tillstånd att byggas, berättar Elin Eriksson, kommunikationsansvarig Fortum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!