"Allt har fungerat"

Dagen efter gruvbranden är nästan allt som vanligt. Produktionen i gruvan är i gång och huvudskyddsombudet spelar minigolf i parken.- Läget är lugnt. Alla är vid gott mod, säger huvudskyddsombudet Tomas Strömberg.

"Läget är lugnt. Alla är vid gott mod och tycker väl att det blivit lite uppförstorat" säger huvudskyddsombud Tomas Strömberg.

"Läget är lugnt. Alla är vid gott mod och tycker väl att det blivit lite uppförstorat" säger huvudskyddsombud Tomas Strömberg.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLLIVARE2008-07-05 06:00
Dagen efter branden, som höll åtta gruvarbetare instängda under jord i sex timmar, är nästan allt som vanligt. Huvudskyddsombudet Tomas Strömberg har återgått till sin semester och spelar minigolf i parken. Gruvarbetarna har gått på sina skift som vanligt.
-Gruvarbetarna tycker väl att det har blivit lite uppförstorat, men naturligtvis finns det skäl till oro och från fackligt håll har vi talat med gruvchefen. Vi ska utreda vad som orsakade branden. Anhöriga har varit oroliga och kritiserat bristen på information.
"Ingen panik"
Gruvarbetarna sökte skydd i den mobila räddningskammaren som är av plåt och cirka åtta kvadratmeter stor. I denna kammare finns ett livsuppehållande system med luftbehållare och andningsmasker.
- Det var aldrig någon panik. Räddninstjänsten talade hela tiden med gruvarbetarna i räddningskammaren. Allt har fungerat klockrent. Visar det sig i utredningen att någon brist finns så måste det rättas till. Det hade kunnat gå illa, säger Tomas Strömberg.
LKAB:s räddningskår och Gällivares räddningstjänst skötte räddningsarbetet. Sigmund Matti, insatsledare i den kommunala brandstyrkan, säger:
-Situationen var svår innan vi fick ventilationen att fungera. Luften i kamrarna räcker i en begränsad tid. När vi hämtat in mer friskluft och ökat genomströmningen så de fick fjälluft där nere var det lugnt. Någon fara för deras liv förelåg inte och efter fyra timmarfick de lämnaräddningskammaren.
Avlastande samtal
Om inte ventilationen hade fungerat hade räddningstjänsten tvingats hämta gruvarbetarna med rökdykarutrustning. Gruvarbetarna har tillgång till flyktmasker vid krissituationer.
Klockan 23 lämnade räddningstjänsten området. Då hade röken lagt sig, bilen slutat brinna och alla gruvarbetare evakuerats.
-Det var ingen panik, de var lugna, säger Sigmund Matti.
När gruvarbetarna kom upp blev det transport till LKAB:s företagshälsovård för bearbetning av det som hänt.
Utrymningsväg ska byggas
Gruvchefen Björn Korem säger att arbetarna var vid gott mod när de kom upp. När den värsta röken hade skingrats kunde de vistas utanför räddningskammaren och dricka kaffe i fikarummet.
-Vi vet inte varför bilen började brinna. Föraren försökte släcka själv men det gick inte. Eftersom situationen på nivå 1 250 var så bra behövde vi inte stressa på släckningsarbetet, säger Björn Korem.
Hela gruvan utrymdes vid 18-tiden. Totalt var 50 personer sysselsatta på nivå 1 000 och Viri. Produktionen stod stilla fram till fredag morgon.
-Produktionsbortfallet är i sammanhanget oväsentligt. Jag är mycket belåten över att allt gick så bra. Räddningspersonalen ska ha ett stort tack för ett oerhört bra arbete, säger Björn Korem.
Branden inträffade vid den nyligen påbörjade huvudnivån, 1 250 meter under marken. LKAB har aldrig tidigare brutit malm så djupt. Här ska ännu en snedbana byggas, för att säkerställa två utgångar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!