Slopandet av medborgarförslag kritiseras

Kiruna kommun stoppar möjligheten att lämna in medborgarförslag. Något som får kritik. ”Jag är oerhört kritisk till vad som nu sker”, säger Henry Emmoth (MP).

Kritisk. ”Från Miljöpartiets sida känner vi lite obehag kring det här att man på alla sätt ­håller på att strypa medborgarnas rättigheter att yttra sig i kommunala frågor”, säger miljöpartisten Henry Emmoth.

Kritisk. ”Från Miljöpartiets sida känner vi lite obehag kring det här att man på alla sätt ­håller på att strypa medborgarnas rättigheter att yttra sig i kommunala frågor”, säger miljöpartisten Henry Emmoth.

Foto: Jonas Andersson

Kiruna2015-05-22 07:00

Skälet till att stoppa möjligheten att väcka medborgarförslag angavs vara att beredningen tagit väldigt långt tid.

– Det är inte så många medborgarförslag så att inte det kan hanteras, det är ju bara ett svepskäl, säger Henry Emmoth (MP).

– Det är hans uppfattning. Vi är rätt många andra som har en annan uppfattning. Framför allt så är det väldigt formellt. Vi får ofta in medborgarförslag som vi inte alls kan hantera, men tydligen är det så att när de lämnas in till kommunfullmäktige då måste man hantera det. Jag tror i alla fall – som uppenbarligen många fler än jag gör – att det här är ett bättre sätt, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Från Miljöpartiet i Kiruna är man nu orolig för att demokratin begränsas.

– Det här är oerhört märkligt och jag är jättekritisk mot kommunalrådet och den kommunledning som tar beslutet att begränsa demokratin. Jag är oerhört kritisk till vad som nu sker, säger Emmoth.

– Nu är det inte så att det är kommunalrådet som tar beslutet. Det beslutet tas i kommunstyrelsen och sen i kommunfullmäktige. Det är ett vanligt demokratiskt beslut som alla andra beslut som tas, säger Zakrisson.

Kommunalrådet ser inte att införandet av en kommunkontakt begränsar demokratin.

– Jag tror att många fler faktiskt kommer att använda sig av möjligheten än tidigare, säger Kristina Zakrisson.

Emmoth säger att han upplever att kommunledningen inte vill ha obekväma frågor.

– Jag upplever att nuvarande kommunledning är så pressad att man inte vill ha obekväma frågor från oppositionen eller från medborgare, säger han.

– Jag tror inte han är riktigt klar över hur saker och ting fungerar, han som ledamot i fullmäktige har ju alla möjligheter att skriva både interpellationer och motioner så det kan ju inte hindra honom som ledamot på något sätt, säger Zakrisson.

Han menar även att det blir en liten grupp som väljer vilka ärenden och frågor som ska behandlas.

– Miljöpartiet är oerhört kritisk till den här utvecklingen. Man börjar se ett mönster man vill ta besluten i de dolda rummen och framför allt flytta över besluten till tjänstemannasidan. Då blir det en intern liten grupp med kommunalrådet i spetsen som tar besluten och väljer vilka ärende som kan släppas vidare till övrig demokratisk behandling, säger han.

– Det är alltid så att det är en grupp som bereder alla ärenden oavsett om de ska till fullmäktige eller kommunen så är det en grupp som bereder ärendena, så ur den aspekten blir det inte någon större skillnad, säger Zakrisson.

LÄS MER:Snabbare svar med kommunkontakt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!