I höstas godkände LKAB markförhållandena på en tomt som utsetts för att bygga sametingets nya parlamentsbyggnad, en följetong som startade redan 2004. Under veckan sammanträder sametingets plenum i Gällivare, och under den tredje och sista dagen ska man besluta hur man ska gå vidare med byggnadsfrågan. Förslaget till beslut är att Kiruna ska bli platsen för den nya byggnaden, och att man så fort som möjligt ska inleda en dialog med Kiruna kommun för att fortsätta processen. Men på plats på plenum är representanter från Jokkmokks kommun, som inte tänker släppa i från sig parlamentsmöjligheten till de andra intresserade orterna utan att bjuda på motstånd.
– Jokkmokk skulle vara en bra plats att ha parlamentsbyggnaden på, en naturlig samisk huvudstad, säger kommunchefen Anders Nygårds.
Finns det inte risk då att det samiska blir för centraliserat?
– Vi ser fler fördelar än nackdelar. Jokkmokk är en mångkulturell smältdegel av all samisk kultur, såväl syd- som nord- och lulesamisk. I och med det finns stora fördelar både i rekryteringssammanhang och i klustersammanhang, säger Anders Nygårds.
Tidigare har även kommuner som Malå och Arvidsjaur anmält intresset.
– Det är många som anser att Kiruna inte är en bra placering. Där skulle parlamentsbyggnaden bli ensam, medan den i Jokkmokk skulle omges av flera samiska institutioner, säger Anders Nygårds.
Han är kritisk till att sametinget inte gjort den utredning som det beslutades om vid plenum i Sundsvall för över ett år sedan.
– Då gavs det ett uppdrag att se över andra alternativ för placering eftersom man inte visste hur det skulle bli med marken i Kiruna. Men vi upplever att man inte utrett några fler alternativ, säger han.
Jan Rannerud, partiet Skogssamerna/Vuovdega, är en av de som förespråkar att man avviker från det ursprungliga valet Kiruna.
– Vi är inte oense i frågan i sametinget. Men jag har alltid förespråkat att man ska välja Arvidsjaur, för logistikens skull, eller Jokkmokk, med tanke på det kulturella, säger han.
Lars Jon Allas, Guovssonásti, anser dock att det inte finns någon anledning att ändra tidigare beslut.
– Kiruna är större och har bättre kommunikationer. Jokkmokk och Arvidsjaur är för små orter för att bygga parlamentet på, säger han.
Under onsdagen hann frågan aldrig upp på dagordningen. I stället vigdes i stort sett hela dagen till att diskutera budgeten, som visar ett underskott på 1,8 miljoner kronor.