Laxdöden breder ut sig i Torneälven

Hela Torneälven är mer eller mindre infekterad av oklar laxdöd. Fredrik Mickelsson-Skaulu vittnar om sjuka laxar och döda fåglar. ”Man börjar fundera, vad fan är det som händer?”

LAXFISKE. Fisket drar många turister, men Fredrik Mickelsson-Skaulu är rädd att laxdöden skall avskräcka besökare från att komma och fiska.

LAXFISKE. Fisket drar många turister, men Fredrik Mickelsson-Skaulu är rädd att laxdöden skall avskräcka besökare från att komma och fiska.

Foto: Victoria Maaherra

Gällivare/Norrbotten2015-08-04 07:00

Fredrik Mickelsson-Skaulu har 30 års erfarenhet av laxfiske, han vittnar om spridd laxdöd långt upp i Torne älv.

– Det var i Lovikka, Torneälven, som vi såg två döda laxar nyss. Men vi har även sett i Kaitumälven, Kalix och Laionoälven. Torne älv, det är ju där jag fiskar, jag har sett i alla de älvarna, säger han.

Två döda laxar flöt förbi båten när Fredrik Mickelsson-Skaulu var i Lovikka och fiskade, han plockade upp en av dem för att inspektera fisken.

– Det är som varbölder på dem, och på fenorna och på hakan är de alldeles vita och såriga. Jag har tittat på dem men de är inte så kul att röra i, säger han.

Den döda och sjuka laxen flyter om kring eller ligger längs stränderna. Även död harr och infekterad sik och öring med samma bölder som på laxen har synts till i älvarna.

– De var exakt som laxen, jag har bilder på öringen, säger Fredrik Mickelsson-Skaulu.

För första gången har även död skrake observerats i strandkanten.

– Man ser ju en hel del som man inte har sett förut, sjuka fiskar och döda fiskar. Och senast döda fåglar också. Vi såg tre skrakar i Lovikka på en begränsad sträcka, och de äter ju bara fisk. Man börjar fundera, vad fan är det som händer? säger Fredrik Mickelsson-Skaulu.

Det var förra sommaren som larmet om laxdöd fick stor uppmärksamhet och det var då Fredrik Mickelsson-Skaulu för första gången såg döda laxar flyta omkring. Nu oroas han över att smittan sprider sig till andra fiskar och kanske till och med till fågel.

– Om det smittar till annan fisk, då blir man ju orolig. Fåglarna äter småfisk, man vet ju inte om de också är smittade.

– Jag har fiskat i 30 år och har inte sett detta förut, det är ju förra sommaren det har börjat det här, det är då det är första gången jag har sett de döda laxarna flytande, säger Fredrik Mickelsson-Skaulu.

Fjolårets provtagning på laxarna kunde inte ge några svar på vad de drabbats av. I år har spekulationer kring varmt vatten och förvärrade svampinfektioner cirkulerat, men ingen har egentligen kunnat svara på vad som händer med vildlaxen i Torneälv.

Finlands livsmedelsverk, Evira, rapporterade flera potentiella orsaker under förra året, däribland hormonella förändringar, vattenmögelsvamp, hudsjukdomen ulcerös dermal nekros (UDN) och höga vattentemperaturer som förvärrat situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!