Efter succén breddas inflyttningsprojektet

Projektet IN Gellivare blev en succé för inflyttningstalen till kommunen. Nu ska framgången breddas och nå hela länet. ”Alla kommuner sitter i samma båt, och inflyttningstalen är helt avgörande för Norrbottens framtid”, säger Företagsbolagets vd Camilla Widing.

VILL BREDDA. Norrbottens måste få en ökad inflyttning. Det menar Camilla Widning, vd för Företagsbolaget, som just nu arbetar med en projektansökan för ett projekt som ska gynna alla Norrbottens kommuner. ”Det är en överlevnadsfråga”, säger hon.

VILL BREDDA. Norrbottens måste få en ökad inflyttning. Det menar Camilla Widning, vd för Företagsbolaget, som just nu arbetar med en projektansökan för ett projekt som ska gynna alla Norrbottens kommuner. ”Det är en överlevnadsfråga”, säger hon.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare/Norrbotten2016-10-17 07:00

Norrbottens befolkningsantal fortsätter sjunka. En kurva som enligt Camilla Widing, vd för Företagsbolaget, måste vändas - och det så fort som möjligt.

– Inflyttningen är en överlevnadsfråga, och för att lyckas med den kan vi inte stjäla kompetens från våra grannkommuner. Vi måste lägga konkurrenstänket åt sidan och i stället försöka nå människor som bor i södra Sverige eller i utlandet och få dem att se Norrbotten som ett bra alternativ att bo på, säger hon.

I Gällivare har man sedan ett par år tillbaka arbetat med inflyttning på ett effektivt sätt, genom att skapa en inflyttningsservice där man försöker nå inflyttare så tidigt som möjligt för att kunna hjälpa till att hitta jobb, bostad och ett socialt nätverk.

– En målsättning när projektet IN Gellivare startade var att öka inflyttningen med 10 procent, vilket är ett ganska högt mål. En bit in i projektet gjordes en omfattande utvärdering som visade att man redan då ökat den med 14,1 procent, berättar Camilla Widing.

Nu ska framgångskonceptet breddas geografiskt - men också omfatta flera bitar, såsom kompetenscentrum samt social- och arbetsmarknadsintegration. Därför arbetar IN Gellivares medarbetare med en projektansökan och ska snart ge sig ut på en förankringsturné i länets kommuner för att berätta om planerna på hur man kan jobba med inflyttningsservice.

– Det vi vill göra är att knyta till oss de verksamheter med inflyttningsservice som redan finns, i Piteå har man till exempel byggt upp en riktigt bra. Och i de kommuner där det inte finns någon inflyttningsservice alls vill vi gärna hjälpa till att bygga upp en, säger Camilla Widing.

Tanken är därefter att alla ska ingå i samma nätverk och tillsammans öka inflyttningen till Norrbotten och motarbeta den vikande befolkningstrenden.

Hittills står det klart att Gällivare kommun hjälper till med en del av finansieringen. Även landstinget är väldigt intresserade.

– Landstinget vill att vi ska få med oss alla kommuner, och det är ävem förhoppningen från vår sida. Tanken är att de kommuner som vill vara med kan hjälpa till med finansieringen, säger Camilla Widing.

Marknadsföringen förutspås bli en viktig bit, och ska sikta in sig på stressade storstadsfamiljer som vill ha en lugnare miljö men samtidigt ett kvalificerat yrke.

– Vi behöver en riktad marknadsföring, och vår målgrupp är personer som är yrkesverksamma. Framförallt de yrkesgrupper som vi är i behov av, vilket är allt från lärare till mekaniker. Och gör vi inget för att ändra på situationen kommer vi ha brist på precis allt. Det är den verkligheten vi står inför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!