Livsmedelsbutiken Handlarn, som öppnade i juni, går bra och utvecklingsarbetet fortsätter.
– Det rullar på och går ganska bra, omsättningen är bättre än i gamla affären men för att få en långsiktig överlevnad handlar det inte bara om butiken. Butiken ska vara en servicepunkt med många olika inkomstställen, säger Susanne Krook.
Nattavaarabygdens handel- och ekonomiska förening söker nu fler samarbetspartners. Allt för att få en levande landsbygd och man upplever ett positivt gensvar från många håll, bland annat från Gällivare kommun. Föreningen har fått ja till att sköta om skoterleden Malmens väg, sträckan Nattavaara - Gällivare. De sköter om dikesrensning och snöskottning. Pensionärsservice är på gång.
– Det blir nya arbetstillfällen i byn. Det är 5,5 mil till Gällivare och kommunen ser det som en fördel att de slipper åka, säger hon.
Nya jobb
De förhandlar med posten för att köra post mellan Nattavaara och Gällivare. Trafikverket ses som en möjlig partner om de behöver hjälp med järnvägen i byn.
Med EU-stöd arbetar projektledare Susanne Krook vidare med att skapa mångfald och service i byarna.
I Nattavaaras nya butik finns apotek, bussgods, post och snart Svenska spel. Det finns ett litet bibliotek i byn och Bokbussen kör sina turer. Ungdomarna har skapat en fin badplats med ny brygga och grillplats.
Vård på distans
– Nu har vi fått godkänt från landstinget för att starta distansvård i Nattavaara. Det är ett piloprojekt och tanken är att de andra bygderna ska få samma möjlighet, säger Krook.
Distansvård är ett alternativ till att åka till vårdcentralen. Via en dataskärm får patienten kontakt med läkare, sjukgymnast eller sjuksköterska, för rådgivning, sjukgymnastövningar eller förnyade recept. Distansvården planeras starta i början av året. Att ta egna blodprov och mäta blodtrycket förekommer vid distansvård, men hur det blir i Nattavaara är inte klart.
– Landstinget ska vara med och utveckla det här. Distansvård kan skötas via en funktion i hemmet, alternativt går man till en lokal, kanske i Nattavaara skola. Det kan bli olika varianter, säger Krook.
Nattavaara upplever ett uppsving. Byarna har fått nya invånare, många är holländare och tyskar.
– Det har varit väldigt mycket inflyttning, nu finns bara ett ledigt hus i byn, säger Susanne Krook.