"Tomma rum" ska liva upp Malmberget och Gällivare

I sommar blir det konstutställningar varje vecka då konstprojektet Tomma rum kommer till Malmberget. 80 konstnärer, arkitekter, poeter, musiker, skådespelare och studenter från svenska och utländska konsthögskolor, ska blåsa nytt liv i den döende gruvorten.

Daniel Torarp, Tord Pettersson och Anna Neander vid statyn den tänkande samen.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie </_Bildtext Fotobyline><_Bildtext Fotobyline>Ridder</_Bildtext Fotobyline><_Bildtext Fotobyline>ström</_Bildtext Fotobyline>

Daniel Torarp, Tord Pettersson och Anna Neander vid statyn den tänkande samen.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Marie </_Bildtext Fotobyline><_Bildtext Fotobyline>Ridder</_Bildtext Fotobyline><_Bildtext Fotobyline>ström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE/MALMBERGET2011-05-07 06:00

Tomma rum är ett konstnärsdrivet projekt som vill skapa möten och samverkan mellan konstnärer, kulturutövare och lokalbefolkning.

- Det är roligt om vi kan få folk att engagera sig i olika projekt. Tomma rum är ett projekt som kretsar kring möten. Det finns inga särskilda kvalifikationer eller krav på att prestera för att få delta. Deltagandet bygger på ett eget intresse för frågor som rör konst, människor och orten, säger kontaktpersonen och konstvetaren Anna Neander.

Varför valdes Malmberget?
- Vi vill ha en mötesplats utanför de stora städerna. Konstlivet koncentreras oftast omkring storstäderna. Vi vill använda tomma lokaler till konst och kulturverksamhet och visa att de kan vara en tillgång, säger konstnär Daniel Torarp från Stockholm.

I Malmberget finns det gott om tomma affärslokaler, ödehus och gamla arbetarbostäder som ska rivas. En ödesmättad och inspirerande plats för konstutövare. LKAB lånar ut två fyrarummare. Gunillaskolan ska användas som ateljé. Gällivare kommun står för vissa kostnader och konstnärerna jobbar ideellt.

Konstnärligt uppsving
Konstnär Tord Pettersson är lokal koordinator för projektet och kultursekreterare Lars Israelsson är entusiastisk.

- Den här kommunen behöver liv och verksamhet under sommaren, det var som en fullträff att det här mejlet kom och att vi fick vara värd
i år, det blir aktiviteter även i Gällivare, säger han.

Projektet har pågått sedan 2003 och de orter som besöks under juli och augusti får uppleva ett konstnärligt uppsving med utställningar, happenings, filminspelningar och offentliga utsmyckningar.

- Kanske sticker det fram lite konstiga saker då och då. Vi kan ordna konserter också, det finns ju lokala band i Malmberget, säger Daniel Torarp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!