Svanparken flyttas till Sjöparken

Sjöparken i Gällivare kommer att ta över Svanparkens roll när gruvområdet utökas. En stor satsning planeras i Sjöparken som ska bli ett riktigt attraktivt parkområde för både människor och djur.

Åttaårige Neo Holmström tittar på svanarna i Svanparken. Om vintern brukar han åka skridskor på den frusna dammen.

Åttaårige Neo Holmström tittar på svanarna i Svanparken. Om vintern brukar han åka skridskor på den frusna dammen.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE/MALMBERGET2012-07-20 10:26

När gruvan kommer då försvinner Svanparken i Malmberget. Målet med samhällsomvandlingen är att skapa en attraktiv och långsiktig lösning för Malmberget som ska bli en del i det nya Gällivare och nu planeras en stor satsning på Sjöparken.

I planerna som nu skissas fram finns vackra planteringar, en brygga som går ut i Sjöparksdammen och ny lekplats för barnen. Troligen flyttas både svanar och Swan Carlsson unika fontän från Malmberget till Gällivare.

Två naturliga dammar
Ulf Normark, ordförande för miljö- och byggnämnden, gläds över de nya planerna.

- Sjöparken är en pärla redan i dag, men kan utvecklas och bli ännu finare. Vi har sagt i den strategiska markgruppen att det här ska bli ett fint parkområde, säger han.

Sjöparken har två naturliga dammar där vilda fåglar trivs, men området kring dammarna är förbuskat, staketen har börjat murkna och lekplatsen är sliten. I framtiden ska här bli en riktigt fin park.

- Sjöparken ska ersätta Svanparken när den försvinner. Man borde flytta ner djuren och fåglarna till Sjöparken. Läget är bra och centralt. Fontänen i Svanparken är mycket speciell och den kan man inte bara slå ner. Planerna är en kvalitetssatsning på parken så att det inte bara blir en rastplats för hundar, säger Ulf Normark.

När sjösätts planerna?
- Redan nästa år. Vi sade nej till Topbostäder som ville bygga carport i parken. Samhället behöver Sjöparken, den här parken ska vara en bilfri grön lunga, säger Normark.

Svanparken är en omtyckt park i Malmberget, med fågeldamm, djurhus med kaniner och undulater, kafé, utescen och lekplats. Om vintrarna åker barnen skridskor på dammens bottenfrusna is.

Neo Holmström, åtta år och Krister Persson trivs i Svanparken och känner sorg vid tanken på att den fina parken måste avvecklas när gruvan kommer.

Svanparken har många gamla vackra träd i stor artrikedom som är svårersättliga. I Svanparkens fontän som är murad av vackra stenar från Alaska, finns det enligt sägen en guldsten, som trappern och svensk-amerikanen Swan Carlsson skickligt dolt.

- Helst vill man ha kvar Svanparken, men jag förstår att den måste flyttas. Det är en bra idé att flytta Svanparken till Sjöparken, men så länge människorna finns i Malmberget tycker jag att Svanparken ska vara kvar. Häromdagen hade bowlingpensionärerna våffelkväll och det är alltid mycket folk och aktiviteter här, säger Krister Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!