Bostadsområdena Kilen, Malmsta och Ormkullen tillhör östra Malmberget och är de stadsdelar som kommer återstå när resten flyttas på grund av gruvdriften. Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar nu med en utvecklingsplan för området för att skapa en bra boende- och vistelsemiljö.
- Vi vill vidmakthålla viktiga stadsfunktioner och skapa en attraktiv bostadsmiljö. Vi har jobbat aktivt med de boende i östra Malmberget för att höra efter hur de vill ha det, säger Helena Werndin.
För att höra efter vad Malmbergsborna hade för önskemål om sitt kommande samhälle gjorde Helena Werndin och hennes kollegor något ovanligt för en kommunarbetare. De knackade dörr.
- Ett uppskattat initiativ av de boende, de flesta var positivt engagerade och hade åsikter. En del bjöd till och med på fika, säger Helena Werndin.
Dörrknackandet ledde till att östra Malmberget fick en referensgrupp på 40 personer som tillsammans med tjänstemän för kommunen och politiker arbetade fram önskemål för hur det kommande samhället ska se ut.
- Både referensgruppen och tjänstemännen hade i stort sett samma förslag vilket var intressant, säger Helena Werndin.
I faktarutan här intill syns hur det framarbetade resultatet ser ut.
Helena Werndin pekar på att de från kommunens håll nu syr ihop det nya Malmberget för att göra det till en attraktiv boplats.
- Politiker har tidigare uttryckt att skolan blir kvar. Det kommer finnas goda kommunikationer med Gällivare och vi planerar för möjligheter att starta handel, säger hon.
Även topografiska förändringar görs för att göra Östra Malmberget trevligare. Det kvarter som ligger öster, närmast gropen kommer försvinna och ska enligt avtal med LKAB bilda miljözon. Ett grönområde mellan gropen och bostadsområdet.
Många boende i östra Malmberget nämner att de vill bo kvar i sina bostäder. Men det finns även de människor som flyttar.
- I området har angets problematik med damm från gruvgropen och vibrationer från gruvbrytningen, säger Helena Werndin.
Hon menar att det uttryckts en vilja att östra Malmberget i framtiden ska bära arvet från hela Malmberget som samhället var.
- Vissa fina betydande byggnader och detaljer från västra Malmberget kon komma flyttas till östra sidan, säger Helena Werndin.