Gällivares värden i fokus vid samhällsflytten

När samhällsomvandlingen infinner sig i Gällivare ska stadens speciella värden tas tillvara.- Vi kan inte bli någon kopia av en förort till Stockholm som har andra förutsättningar och kvalitéer, säger Liza Yngström, samhällsplanerare på Gälivare kommun.

Snart byggklart. På Repisvaara pågår planarbetet. Samhällsplaneraren Liza Yngström och arkitekten Christer Larsson vet att Gällivareborna uppskattar det naturnära läget.

Snart byggklart. På Repisvaara pågår planarbetet. Samhällsplaneraren Liza Yngström och arkitekten Christer Larsson vet att Gällivareborna uppskattar det naturnära läget.

Foto: Johan Eklöf

GÄLLIVARE/MALMBERGET2014-05-30 16:38

I samhällsomvandlingsprocessen är målsättningen att ta tillvara på de värden och kvalitéer som kommit fram som viktiga i en medborgardialog. Allt för att jobba mot visionen att bli en "arktisk småstad i världsklass"

- Vi ska ta tillvara på klimatet, snön, närheten till naturen och det typiska för just Gällivare. Här finns redan en gruvdrift av världsklass, världsarvet Laponia är världsklass och vi arbetar för att bli världsklass i andra områden, säger Liza Yngström.

Christer Larsson är anställd som arkitekt på samhällsbyggnadsförvaltningen sedan tre månader tillbaka.

- Som arkitekt har jag utifrån ritningar en bra bild hur planer och skisser ser ut när det är byggt. Jag väger in hållbarhetsaspekter som social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, säger Christer Larsson.

Just nu finns tre områden i Gällivare där det planeras bostäder för att kunna tillmötesgå den kommande inflyttningen från Malmberget. De områdena är Repisvaara, Vassara och centrum.

I nuläget är det bara utvecklingsplanen för Repisvaara som är beslutad och klar.

- Det är viktigt med attraktiva boenden som lockar inflyttare. På Repisvaara är det nära till naturen och friluftsliv och också nära till gång- och cykelväg, säger Christer Larsson.

Samhällsbyggnadsförvaltningen lägger stor kraft på att skapa ett attraktivt centrum i Gällivare. I centrumprojektet finns gymnasieskola, sport- och kulturhus inplanerat även om det fortfarande är en del arbete kvar med placering och utformning.

- Sport- och kulturhuset kan bli en gemensam mötesplats där en blandning av folk kan träffas, säger Christer Larsson.

Ett nytt centrum ska stå klart senast 2022.

- Vi ska titta mer på vilka funktioner som ska in i stadskärnan så att folk vill gå dit. Förutom lokaler för sport är ett bibliotek och eventuellt biograf med i planeringen, säger Christer Larsson.

Att anlägga en arktisk småstad i världsklass är emellertid inte problemfritt. Det är många aspekter som måste tas hänsyn till när det planeras både för avveckling och utveckling.

- Klimatet här i norr påverkar hur vi utformar kvarter. Placeringen av husen måste göras så att snöhanteringen fungerar. För täta kvarter med för många hus leder till många asfalterade områden vilket ger dålig vattenavrinning, säger Christer Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!