Bostäder åt alla – en utmaning i stadsflytten

Den unika samhällsflytten i Gällivare och Malmberget är i full gång.
Tre fjärdedelar av Malmberget ska flyttas till Gällivare för en kostnad på uppåt fem miljarder kronor.

Planerar stadsflytten. Det är mycket att stå i för samordnare Ulf Hedman när nu samhällsomvandlingen går in i en byggnadsfas.

Planerar stadsflytten. Det är mycket att stå i för samordnare Ulf Hedman när nu samhällsomvandlingen går in i en byggnadsfas.

Foto: Johan Eklöf

GÄLLIVARE/MALMBERGET2014-05-09 10:37

Flytten går nu in i en händelserik fas i och med byggandet av bostäder.

– Nu ska detbörja byggas och samhällsomvandlingen förverkligas. Gällivare ska bli en arktisk småstad i världsklass,säger Ulf Hedman, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Ulf Hedman och hans samhällsomvandlingsgrupp har ett digert jobb framför sig att ordna bostäder åt de människor som flyttas från Malmberget när gruvan expanderas.

Planen för hur Gällivare ska ta emot befolkningstillväxten finns redan. Ulf Hedman förklarar hur Gällivare utvidgas.

– De flesta villor och bostadshus, cirka 500-600 stycken, ska byggas i Repisvaara vid Dundret. I Koskullskulle uppförs redan i detta nu cirka 30 villor och vid Vassara strand planeras det 100-150 bostäder. I centrum kommer det byggas 300-500 nya lägenheter och Silfwerbrandshöjden får cirka 40 nya bostäder, säger han.

Hela denna samhällsflyttfrån Malmberget till Gällivare tar förstås tid och ska vara klar år 2032, alltså om 18 år.

– Men det är de närmsta tio åren det kommer hända mycket. De är viktiga år, säger Ulf Hedman.

Han är samordnare över en grupp på tolv personer som sitter i samhällsbyggnadsförvaltningen.

Förvaltningen planerar och diskuterar i samråd med många andra aktörer i Gällivare hur det framtida byggandet ska se ut. Deras idéer och tankar går sedan upp till kommunstyrelsen.

– Så vi i gruppen bestämmer inte ensamma hur Gällivare kommer se ut i framtiden, säger Ulf Hedman.

Han medger att den största uppgiften i samhällsomvandlingen är att hitta bostäder åt alla som kommer flytta till Gällivare och att den nuvarande bostadsplanen inte räcker till.

– Bostadsplatserna är största utmaningen. De som flyttar från Malmberget vill förstås ha ett attraktivt boende. Gästarbetare och vi som jobbar med stadsflytten ska också ha husrum, säger Ulf Hedman.

Hur ska boendefrågan lösas?

– Topbostäder behöver bygga nytt och vi vill att andra bostadsbolag etablerar sig. Det finns gott om platser att bygga på, säger han.

Även de många kommunala byggnaderna i Malmberget såsom sporthall, simhall och gymnasieskola behöver maka på sig. Alla dessa byggnader ska ner till till Gällivare centrum för att sätta lite färg på centrala stan.

– Det ska bli ett nytt, fint och trevligt centrum. Samhällsomvandlingen är en unik möjlighet för Gällivare att bli attraktivt, säger Ulf Hedman.

Ulf Hedman om...

... Att vara ansvarig för en stadsflytt: Det känns bra. En jättelik positiv utmaning och en av de största utmaningarna i det offentliga samhällsbyggandet i Sverige.

... Det svåraste med att flytta en hel stad: Tidsaspekten. Allt ska gå så fort och det rör upp känslor hos folk som är fundersamma på vad som ska hända.

... Hur mycket tid han lägger ner på arbetet under en vecka: I snitt mellan 50 och 60 timmar.

... Hur han ser på gruvdriften i Malmberget: Gruvdriften skapar varaktig sysselsättning och det är positivt att ta tillvara på de möjligheter som finns här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!