Det giftiga avslöjandet slog ner som en bomb för 30 år sedan. Det material som större delen av Sverige byggts upp med fick ett användningsförbud, och många vet att ämnet sitter i husväggar på till exempel eternithus. När Dagens Arbete gör en stor special om ämnet uppmärksammas också gruvorna. Det är inte lika många som är medvetna om att de nålliknande fibrerna också sitter i berggrunden. När NSD frågar ut folk på gatan i Malmberget är det endast ett fåtal som visste om att det finns i gruvorna som löper under marken i närområdet. En av de däremot som vet är Kjell Lindkvist som själv jobbat 18 år under marken i Malmberget.
– Asbest är livsfarligt. Men i gruvan har de förbättrat och arbetat mycket med det. Förut fanns det till och med i ventilationen, berättar han.
Rolf Ählberg, före detta ombudsman i Metall, började driva frågorna när larmet kom 1975 - och gör det än i dag.
Han menar att asbesten som finns i landets gruvor är en risk för såväl de som arbetar som de som bor i området.
– Det här sprids i omgivningen då det dammar. Det finns helt klart en risk för kringboende, säger han.
I EU har man satt ett gränsvärde som inte får överskridas. Genom åren har det sänkts och i dag ligger det på 100 000 fiber per kubikmeter. På tok för mycket, enligt Ählberg.
– Det borde finnas en nollvision. I Australien som också är en gruvnation och har liknande problem med asbest har de mycket stränga skyddsområden för hur man ska hantera asbest, säger Ählberg.
Han riktar kritik mot facket för att de ska ha mörkat kring hur illa det är med asbest.
– För tre, fyra år sedan fick Gruvfyrans ordförande all information jag hade om hur farligt det är. Ändå har det inte gjorts något förrän nu. Det är dåligt agerat, fastslår han.
Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson tillbakavisar kritiken, och menar att facket tagit det på allva. Ändå är det nyligt som facket agerat och genomfört mätningar, och Nilsson menar att man därmed går till botten med problemet - som inte visade sig vara stort.
– Inget överskrider gränsvärdet, och jag litar fullt på Arbetsmiljöverket som myndighet att de har koll på vart gränsvärdet bör ligga, säger han.
LKAB:s informationschef berättar för NSD att bolaget just nu arbetar med att se över mätningar av asbest.
– Senaste mätningen gjorde vi 2007. I våras började vi med ett projekt där asbesten mäts. När vi sammanställt resultat får vi se om det finns anledning att mäta tätare. Sen arbetar vi med medicinska undersökningar och dammdämpande åtgärder, säger Lindberg.
Finns det någon hälsorisk för anställda eller boende i området?
– Nej, i fri luft är det ingen hälsofara då halterna inte är tillräckligt höga.