En modern svensk skidklassiker är skiathlonloppet över tre mil i Vancouver-OS 2010. Marcus Hellner vann och Johan Olsson tog brons, efter en hyllad lagtaktik där Hellner och Anders Södergren bromsade den jagande klungan när Olsson gick loss. Till slut kom de ändå ikapp – och då var Gellivareåkaren Hellner starkast i spurten. Olsson kom tillbaka och klarade en bronsmedalj.
Men alla var inte lika imponerade. Tjeckiens storstjärna Lukas Bauer nådde en sjundeplats i tävlingen och var rasande på den svenska taktiken, som han kallade osportslig. När NSD träffar honom i Gällivare får han chansen att tala ut.
– Min känsla var att det var en lagtaktik där de saktade ned farten. Ibland hade jag känslan att de kommunicerade och jag undrade om de hade någon sorts radio, säger Bauer och gör en pekande rörelse mot örat.
– Det visade sig att de inte hade någon radio, men min känsla var att det var cykeltaktik. Och i vissa partier, där det var för smalt att passera, saktade de ned rejält. Det gav Johan Olsson stora fördelar i täten.
Lukas Bauer är fortfarande osäker på vad han tycker om den svenska lagkörningen.
– Det är svårt att säga. Man kan säga samma sak om man tittar på Tour de France. Men cykelsporten är uppbyggd som en lagsport. Längdskidor är fortfarande individuellt, men det kanske är dags att ändra på det?
Mer imponerad är Lukas Bauer av en annan svensk mästerskapstriumf. Tjecken hyllar Johan Olsson för hans insats i VM-femmilen i Val di Fiemme 2013, som slutade med guld efter att Olsson ryckt tidigt och defilerat in i mål.
Olsson är en förebild för den 37-årige tjecken i hans satsning mot vinterns VM i Falun. För att optimera insatsen i mästerskapet väljer Bauer, liksom Olsson tidigare gjort, att stå över Tour de Ski. Bauer har vunnit etapploppet två gånger, men saknar guld i VM och OS. Drömmen är att ändra på det i Dalarna.
– Det hade varit fantastiskt. Men min motivation bygger på att ta en medalj.
Det stora målet är femmilen i klassisk stil. Som vanligt nu för tiden körs loppet med gemensam start, men efter Olssons guldlopp för två år sedan har masstarterna förändrats. Från att tidigare ha varit långa transportsträckor, där allt avgjordes i spurten, brukar tempot numer vara högt och åkarna med stark motor gynnas.
Lukas Bauer vill förstås göra en Olsson, men tror på hård konkurrens från originalet själv och Daniel Richardsson.
– Johan vill göra om det och tillsammans med Daniel Richardsson är han väldigt stark. Men det finns åtminstone fem som kan vinna och fler kommer dyka upp i vinter.
Tjecken är mycket imponerad av det svenska skidlandslaget och hyllar dess bredd. Han nämner Richardsson och Olsson som kan vinna i klassiskt och Marcus Hellner, som hör till världens bästa åkare i fristil. Bauer öppnar till och med för att det svenska herrlaget kan vara det allra starkaste i världen.
– Nu måste jag ju säga Sverige, skrattar han när han får frågan om Sverige eller Norge är bäst.
– Det är omöjligt att säga. Det ändras från lopp till lopp. Men Sverige vann stafetten i OS, så... Sverige.
Bauer imponeras också av Marcus Hellner och säger att han tidigt förstod att Gellivareåkaren var en riktigt stor talang.
– Jag såg direkt att han skulle bli en stjärna. Och jag tycker att han är en stjärna nu. Han är en väldigt duktig skidåkare, men mer en skejtspecialist. Förra året gjorde han stora förbättringar i klassisk stil och jag är säker på att han är motiverad att ta ytterligare kliv.