Nattpolis kan försvinna

Polisbemanningen i Norrbotten ses just nu över. Vill det sig illa kan nattjänstgöringen i Gällivare och Kiruna tas bort.- Vi har inga direktiv för det, men tittar på var, när och på vilka platser poliserna behövs bäst, säger Håkan Alselind, chef för polisen i norra Lappland.

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Gällivare/Kiruna2012-11-14 06:00

På uppdrag av ledningsgruppen ska brottsförebyggande enheten i Luleå se över ordningspolisens bemanning i hela länet.

- Vi tittar på om vi behöver lika många bilpatruller i tjänst alla dagar i veckan under dygnets alla timmar. Helt enkelt var resurserna kan nyttjas bäst, säger Alselind.

Han jämför Kiruna och Gällivare med andra orter i Sverige som har samma invånarantal och inte längre polisbemanning dygnet runt.

- En del orter har inte bemanning dygnet runt mellan söndag och torsdag, andra har det inte alls. På en del orter har nattbemanningen ersatts med jourberedskap.

Jokkmokk med sina omkring 5 000 invånare är en ort som inte har poliser i tjänst nattetid och inte längre ens jourberedskap.

- Det accepteras av invånarna där. Men om det är med tvång eller inte vet jag inte, säger Alselind.

Han medger att översynen är en komplex uppgift.

- Man har hela tiden avvägningar att tänka på. Att veta att det finns poliser i tjänst, oavsett om det händer något eller inte, är trygghetsskapande. Vår grunduppgift är ju att öka tryggheten och minska brottsligheten och enligt statistik är Gällivare och Kiruna två av landets tryggaste städer att bo i.

Polisförbundet i Norrbotten ser inte positivt på en minskning av dygnet runt-bemanningen i Gällivare och Kiruna.

- Det är arbetsmiljömässigt ohållbart och skulle få direkt återverkning på hur man lyckas med rekryteringen. Det bästa för verksamheten och förutsättningarna för att vi ska kunna skapa ett tryggt samhälle är att det finns poliser i tjänst dygnet runt, säger ordföranden Torgny Olofsson, och framhåller att det måste tas hänsyn till de långa avstånden.

- Det borde ju polismyndigheten i Norrbotten vara van vid. Även vid kusten är ju ett avstånd på fem mil långt att åka om det är akut. Att då behöva åka tolv mil eller ännu längre ger ingen bra verksamhet, ökad trygghet eller minskad brottslighet.

För att få en väl fungerande polisverksamhet i alla kommuner måste man ha en rätt dimensionerad polis som jobbar dygnet runt, anser Torgny Olofsson.

- Vi måste ösa ur den hink vi har och fördela poliserna på rätt sätt och samtidigt ta krafttag i rekryteringen av nya poliser till bristorter som de i Malmfälten och andra inlandskommuner. Det måste bland annat till ett mervärde i anställningsvillkoren för de som vill tjänstgöra på sådana orter. Annars borde det vara aktuellt för polismyndigheten att begära hjälp genom en nationell insats för att klara läget i Norrbotten, säger han.

I dag finns poliser i tjänst dygnet runt i Piteå, Luleå, Boden, Kalix, Gällivare och Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!