LKAB:s kris: "Företag måste våga mer"

Gruvan kämpar med nedskärningar och sjunkande malmpriser. Samtidigt ökar antalet konkurser i Gällivare och Kiruna. ”Företag måste våga sig in på nya marknader”, säger Gällivares näringslivschef Andreas Hinzer.

Våga mer. Kjell-Åke Johansson, vd för Expandum i Gällivare, anser att fler näringar behöver utvecklas.

Våga mer. Kjell-Åke Johansson, vd för Expandum i Gällivare, anser att fler näringar behöver utvecklas.

Foto: Sandra Daniloff

Gällivare/Kiruna2016-06-16 07:00

NSD berättade i tisdags om företaget Bröderna Antonssons Elmek och Lindarverkstad som blickar bort från hemorten Kiruna och i stället satsar allt mer mot världsmarknaden. Det tänket måste det bli mer av i Malmfälten, menar Gällivares näringslivschef Andreas Hinzer.

– Export av råvaror är Norrbottens dominerande affär och vi är extremt beroende av dem. Vi måste hitta nya näringar för framtiden och våga lite mer. Se på Ice Hotel i Jukkasjärvi. Från början trodde alla att Yngve Bergqvist var en idiot. Men han är visionär och idag är han en berömd pionjär, säger Hinzer.

Något som enligt honom kan tolkas som en följd av gruvans kämpiga tider är att antalet konkurser återigen börjat stiga i Malmfälten.

– Många entreprenörer levererar endast till gruvan. Problemet är att folk tänker statiskt.

För några år sedan låg konkurssiffran uppe i 13 konkurser per år. År 2014 hämtade sig företagen i Gällivare kommun och endast tre företag gick i konkurs. Nu har siffran återigen börjat krypa uppåt och år 2015 gick nio företag i konkurs. Även i Kiruna har antalet konkurser börjat öka igen, från tretton stycken år 2014 till 16 stycken förra året. Näringslivschefen Andreas Hinzer ser ett tydligt samband med gruvans sparkrav.

­­– Många företagare kanske tänker hur kan vi bygga upp en spetskompetens med lösningar till gruvan – men varför inte gå ut i världen med just de lösningarna? Frågar sig Hinzer.

Kjell-Åke Johansson, vd för näringslivsutvecklingsföretaget Expandum håller med om att nytänk och nya samarbeten är viktiga ingredienser för att skaka av sig beroendet av gruvans konjunktur.

– Går gruvan sämre en längre period kommer konkurserna att öka eftersom vi är så beroende av den. Vi måste hitta andra näringar, satsa på turism och de kreativa näringarna, säger han.

Han anser att såväl Expandum som kommunen och Företagarna kunnat göra mer för att företag skulle stå väl rustade inför gruvans ekonomiska dipp.

– Där hade vi som jobbar med näringslivsutveckling kunnat göra mycket mer. Det skulle behövas en kraftsamling där vi alla sätter oss ner tillsammans, säger Johansson.

Andreas Hinzer menar dock att mycket är på gång från kommunens sida sedan ett år tillbaka, och att man bara de senaste månaderna ökat takten markant.

– Vi arbetar hårt med att besöka företag och motivera dem med att tala om vilka möjligheter som finns, säger Andreas Hinzer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!