Rekordkyla i Killinge

Det har varit rekordkallt i Killinge, en by sju mil norr om Gällivare. På söndagen visade termometern minus 40 grader.–I mina ögon är KillingeSveriges kallaste plats och normalt några grader kallare än Nikkaluokta, säger Tage Holkvik.

Tage Holkvik bor mitt i naturen och fotograferar gärna vilda djur vid gården. Från köksfönstret har han fotograferat en älgko med kalvar.

Tage Holkvik bor mitt i naturen och fotograferar gärna vilda djur vid gården. Från köksfönstret har han fotograferat en älgko med kalvar.

Foto: Tage Holkvik

GÄLLIVARE/KILLINGE2013-12-09 06:42

Tage Holkvik rapporterar om rekordkyla i byn Killinge i helgen.

– Jag har sett artiklar i både Expressen och NSD om rekordkylan då Nikkaluokta haft närmare -40. Söndagens temperatur i Killinge var -40 grader vilket också är årets lägsta temperatur. I mina ögon är Killinge Sveriges kallaste plats och normalt några grader kallare än Nikkaluokta.

Han noterade temperaturen vid sextiden på morgonen och bifogar ett bildbevis.

– Givaren slutade fungera strax efteråt så jag bytte batteri och den fungerade ett tag men har återigen dött så jag måste byta till specialbatterier.

Tage Holkvik bor mitt i naturen och fotograferar gärna vilda djur vid gården. Från köksfönstret har han fotograferat en älgko med kalvar och harar.

Hur har djuren det på vintern?

På webbsidan "Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik" kan man läsa att det största problemet för djuren inte är kylan utan bristen på föda. "De djur som är aktiva under vintern har ett stort behov av energi för att klara kylan. För djur vars naturliga föda blir svåråtkomlig eller försvinner på vintern är ofta alternativet att flytta söderut. Andra sover sig igenom vintern antingen genom att sänka kroppstemperaturen och ämnesomsättningen och därmed minska behovet av energi (ex. igelkott, fladdermus). Björnen och grävlingen går i vintervila. De sänker kroppstemperaturen några få grader och sover relativt lätt. De flesta av de växelvarma djuren blir inaktiva och faller i dvala. Djur som är vakna och aktiva under vintern måste hitta olika strategier för att klara sig."

Tips från Djurskyddet

Djurskyddsorganisation Djurskyddet tipsar om hur man kan hjälpa de vilda djuren på vintern. Småfåglar kan äta viltfågelblandning och solrosfrön. Bröd är nödföda och får inte vara mögligt då fåglarna kan bli sjuka. Ekorren tycker om nötter, helst hasselnötter och jordnötter, men också ost, talg, solrosfrö och äpple. Till hararna kan man fälla asp, rönn och sälg om vintern är svår. De äter gärna rotfrukter som rödbetor, morötter och äpplen. Hö kan ges till harar men då måste de ha tillgång till hö redan på hösten för att tarmfloran ska klara omställningen. Fjällräven äter gärna kattmat. Till rovdjur ska man inte lägga ut föda och absolut inte nära bebyggelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om