Viktigt med vård på eget språk

Projektet Sameprofilerad äldreomsorg har avslutats. Projektledare Ann-Charlotte Sjaggo menar att det är viktigt för den samisktalande befolkningen att få vård på sitt eget språk.

Kaitumgården. Slutrapporten om den sameprofilerade äldreomsorgen har framlagts för socialnämnden i Jokkmokk.FOTO: Marie Ridderström

Kaitumgården. Slutrapporten om den sameprofilerade äldreomsorgen har framlagts för socialnämnden i Jokkmokk.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE/JOKKMOKK2009-09-21 06:00
Slutrapporten om sameprofilerad äldreomsorg i Jokkmokk är klar efter två år.
Ann-Charlotte Sjaggo projektledare, säger att en kommunal samisk äldreomsorg består av flera delar. Att utbilda personal, erbjuda samiska brukare en träffpunkt/dagverksamhet med samisktalande personal, ett sameprofilerat särskilt boende, hemtjänst-
insatser med samisktalande personal och uppsökande verksamhet bland äldre samer.
I projektet har personalen fått utbildning i samisk kultur och språk. Intervjuer och enkäter har gjorts. De samiska brukarna
i hemtjänsten är nöjda med hjälpinsatsen men här finns önskemål om samisktalande personal.
Målet ej upfyllt
Att utvärdera brukarnas uppfattning om samisk äldreomsorg har inte varit möjlig, eftersom endast en same finns i kommunens särskilda boende. Uppsökande verksamhet hos äldre samer, med samisktalande personal, har varit mycket uppskattat.
Målet med projektet var att
det skulle finnas en samisk äldreomsorg i Jokkmokk vid projektet slut, men den ambitionen är inte uppfylld. "Det finns också stor
osäkerhet kring huruvida Jokkmokks kommun fortsätter att driva den samiska dagverksam-
heten, emedan det kommer signaler om att man inte har ambition att
fortsätta verksamheten, såvida inte medel kommer till utifrån."
Jokkmokk har en stor andel samisk befolkning, det finns 140 samer över 65 år i kommunen. Den nationella minoritetspolitiken ställer nya krav och om Jokkmokks kommun fortsätter att driva samisk äldreomsorg så blir kommunen unik i Sverige, menar projektledare Ann-Charlotte Sjaggo.
Språket viktigt
I Jokkmokk fanns under nio år en samisk avdelning, Luojddo, på Kaitumgården. Den lades ner på grund av minskad efterfrågan och ekonomiska skäl. Många samer vill helst ta hand om sina egna åldringar.
Socialnämndens ordförande Kurt-Lennart Mickelsson, centerpartiet, säger att han har förståelse för intentionerna i rapporten. Han är själv en man med samiskt påbrå.
- Projektet bekostades av pengar från socialstyrelsen och minoritetsspråkspengar. Vi har bara en same som bor på avdelningen för sameprofilerad vård. Det finns fem stycken, men de trivs och vill inte flytta. Det är viktigt att personalen talar samiska, åldrande människor går ofta tillbaka till sitt ursprungsspråk.
22 vårdanställda varslade
Den framtida sameprofilerade omsorgen kan stupa på ekonomin. Kommunen brottas med ekonomiska problem och 22 vård-anställda i har varslats om uppsägning. Fem anställda, 60 år och äldre, har anmält att de vill gå i förtid med avgångslösningar. Förhandlingar pågår.
- Det är inte roligt att säga upp folk men det finns hopp. Vi har fått nya pengar från staten och vi har en åldrande befolkning. På ett år har hemtjänsten ökat med 44 procent. Vi omplacerar folk till hemtjänsten och gör vad vi kan för att behålla personal, säger Mickelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!