Tre av fyra fick jobb

Arbetsförmedlingens coacher satsade på ungdomarna och det gav så bra resultat att coacherna blev arbetslösa. - Vi har fått ut 75 procent av de arbetslösa ungdomarna i jobb i sommar. Det har gått jättebra, säger arbetsförmedlingens chef, Lena Jatko.

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE/JOKKMOKK2009-07-09 06:00
Arbetsförmedlingen i Gällivare satsade på jobbcoaching av ungdomar och det har gett bra resultat. 75 procent av ungdomarna har fått jobb i sommar. Nu vänder sig coacherna till de äldre och på torsdag samlas 17 arbetslösa till ett möte på arbetsförmedlingen för att få information om coaching.
- Vi valde ungdomar därför att det var så kärvt för ungdomarna men det visade sig att vi fått ut 75 procent av ungdomarna i sommar. Det har gått jättebra, säger Lena Jatko, chef för arbetsförmedlingen i Gällivare och Jokkmokk.
Ungdomar fick jobb
Regeringen beslutade i början av året att satsa tre miljarder under en treårsperiod på coacher som ska stötta de arbetslösa. 740 personer har snabbutbildats till coacher.
Arbetsförmedlingen i Gällivare har anställt två jobbcoacher som erbjuder de arbetslösa indivi-
duellt stöd i tre månader. En hjälp till självhjälp för att hjälpa den arbetslösa att söka jobb på ett aktivt sätt, tydliggöra målbilder och skriva välformulerade cv:n (jobbansökningar).
- Ungdomarna har fått vikariat och anställningar. Aitikgruvan går för fullt, Samhall anställde en hel del personal och de har fått sommarvikariat i vården, säger Jatko.
Förra månaden låg arbetslöshetssiffrorna på 3,8 procent i Gällivare, att jämföra med 4,0 månaden innan.
- Vi ligger bra till i länet. Det som har hållt arbetslösheten stången är gruvorna. I maj hade vi den lägsta arbetslösheten i hela Norrbotten i Gällivare. Nu har Boden och Jokkmokk gått förbi oss.
Ny starta eget-utbildning
Arbetsförmedlingen har upphandlat en alldeles ny starta eget- utbildning.
- Utbildningstjänst har fått den. Expandum i Gällivare och Strukturum i Jokkmokk ställer upp med praktik. Vi har möjlighet att bevilja utbildning om man har en idé som är gångbar, säger Jatko.
Andra satsningar är praktikplatser för personer inom jobb- och utvecklingsgarantin.
- Vi söker praktikplatser inom samhällsnyttig sysselsättning. Platser man kan ha fram till 65 år. Vi betalar handledningsersättning till dem som ger platsen, föreningar, företag och kommunen. Vi har ett tiotal personer som är i behov av praktikplatser, säger Jatko.
Uppsägningar i Jokkmokk
I Jokkmokk väntar uppsägningar inom vård och callcenter-verksamhet. Där finns inte heller några jobbcoacher.
- Men vi har bra personal på arbetsförmedlingen i Jokkmokk.. En del arbetssökande passar på att ta chansen att utbilda sig och byta bransch. De stannar upp och funderar på vad de ska göra resten av livet. Man flyttar inte hals över huvud, utan söker alternativ, speciellt om man är bunden till en familj. Dagpendling eller veckopendling är ett alternativ. Jag har själv veckopendlat i 13 år från Pajala, säger Lena Jatko.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!