Ny betongfabrik etableras i Jokkmokk

En ny betongfabrik ska etableras i Jokkmokk. Det är Jokkmokks lastbilscentral AB som står bakom investeringen.- Vi ska leverera totalt 15000 kubik betong till Akkats, säger företagets vd Stefan Hannu.

Gällivare/Jokkmokk2009-07-07 06:00
Den nya betongfabriken ska placeras på industriområdet i Jokkmokk, det så kallade sågenområdet, bortanför värmeverket. Verksamheten är planerad att vara i gång i slutet av sommaren, säger Stefan Hannu, företagets vd.
- Vi har en betongfabrik i dag på Skabrams industriområde, den är gammal, från 80-talet och i stort behov av renovering. I stället köper vi nu en ny betongfabrik och kommer under tak. Tidigare hade vi problem vintertid, med snö och kyla. Nu får vi sand och grusupplaget inomhus och kan leverera betong även vintertid utan att kylan sätter stopp, säger han.
Ombyggnaden av Akkats
Jokkmokks LBC AB består av nio privata delägare. Det är ombyggnaden av Akkats vattenkraftverk i Lilla Lule älv som genererar nya uppdrag för lastbilscentralen.
- Det är en fin offert. Vi börjar leveranserna till hösten och de ska pågå i tre, fyra år. Totalt ska vi leverera 10 000-15000 kubik betong, säger han.
Den nya betongfabriken består av blandare, kontrollrum, sand- och gruslagringsfickor och kostar någonstans mellan 10-12 miljoner. Det är en mobil fabrik som kan flyttas efter behov.
- I storlek är den 15 gånger fyra meter, säger Stefan Hannu.
Verksamheten faller under miljöbalkens tillsynsområde och enligt miljöbalken ska de som avser att ansöka om tillstånd samråda med myndigheter och allmänhet. Påverkan av buller och utsläpp från denna verksamhet bedöms som små.
- Det här säkrar de arbetstillfällen vi har och vi har ju anställt folk på betongstationen redan i dag. En på betongstationen och tre på kontoret, säger Stefan Hannu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!