Hon föreslår flyttbidrag till inflyttare

Jokkmokks kommun bör införa ett flyttbidrag för att försöka locka nya medborgare till kommunen. Det anser socialdemokraten Birgitta Siljelöv.- Vi måste agera i denna viktiga fråga för att säkra kommunens överlevnad, säger hon.

Birgitta Siljelöf (S) tror att ett flyttbidrag ska locka nya medborgare till Jokkmokk. FOTO: Marie Ridderström

Birgitta Siljelöf (S) tror att ett flyttbidrag ska locka nya medborgare till Jokkmokk. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE/JOKKMOKK2009-07-09 06:00
Jokkmokk brottas med ett vikande befolkningsunderlag, utflyttning och en åldrande befolkning. Inspirerad av Arjeplogs kommun, som lyckats locka till sig nya medborgare genom en skattefri bonus på 25 000 kronor per person samt fri barnomsorg, vill Birgitta Siljelöv införa en flyttbonus för nya medborgare i kommunen.
Fel form på pyramiden
I en motion till fullmäktige föreslår hon att man inför ett flyttbidrag för att försöka locka tillbaka gamla jokkkmokkare såväl som nya medborgare till kommunen. De som skriver sig i kommunen bör få flyttkostnaden betald.
- Det är en mycket bra idé med tanke på hur det ser ut i inlandskommunerna. Befolkningspyramiden ser inte ut som en pyramid ska göra. Det är hög medelålder och vi har ett tapp på dem som är i rätt ålder för att skaffa barn. Barnantalet sjunker, säger hon.
"Attraktiva Jokkmokk"
Utredare Magdalena Fjellner har yttrat sig över motionen och anser att förslaget inte är förenligt med kommunallagen. Där finns ett förbud mot att ge understöd åt enskilda, eftersom det i regel inte kan vara ett allmänt intresse att sådana understöd lämnas. Undantagsvis ska det ske inom sociallagstiftningen. Principerna medger att man i vissa fall kan ge ett stöd för att underlätta en anställning inom kommunen.
Men vid det senaste kommunfullmäktigemötet togs motionen emot med viss entusiasm. Det beslutades att frågan ska utredas vidare och hänskjutas till projektet "Attraktiva Jokkmokk", där frågan om lämpliga stimulansmedel för inflyttning ska ingå.
Vinst för kommunen
- Jag tror att den här idén kommer att ge Jokkmokk vinster för framtiden, en ökad befolkning och mer pengar till kommunen, säger Birgitta Siljelöv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!