Strid om bergets namn

En tvist har brutit ut omkring namnet på ett berg. Lokalbefolkningen vill att berget ska ha sitt ursprungliga namn, Mjölåsberget, medan den akademiska världen anser att det rätta namnet är Malungsberget.

GÄLLIVARE/GRANNÄS2010-10-18 06:00
Berget som folkkulturen och de lärda tvistar ligger bredvid väg E10, i höjd med Räktforsen, 13 km nordost om Morjärv. Berget är brant och har tre bergstoppar, den högsta bergstoppen mäter 215 meter över havet. Uppe på berget finns klapperstensfält och urskogstallar som är 450 år gamla.
Vidunderlig utsikt
Här finns spår efter renskötarkulturen och berget har en vidunderligt vacker utsikt över Kalixälven. I somras beslutade länsstyrelsen att bilda naturreservat av det skyddsvärda berget och den värdefulla naturmiljön i området.
Pensionerade skogsarbetaren Karl-Gustav Hedlund bor i den näraliggande byn Grannäs och är uppvuxen i byn Kälvjärv, som ligger närmast berget. Han anser att det ursprungliga namnet Mjölåsberget ska bevaras eftersom det säger mycket om platsens historia.
- Alla har växt upp med namnet Mjölåsberget men på den nya kartan har man ändrat bergets namn till Malungsberget. Vid Kälvån, som rinner ut i Kalixälven, har det funnits en gammal kvarn där man malde korn i mitten på 1800-talet, troligen har namnet kommit från kvarnen som var vid ån, säger Karl-Gustav Hedlund.
Tillverkade vadmal
Han berättar att man gammalt tillbaka tillverkade vadmal som man sedan sydde vadmalsbyxor av. Man stampade detta tyg i bäcken och hamrade till tyget med en hammare som drogs av vattenkraften.
- Bondgårdarna hade kvarnen, det var första gården som kom till Kälvudden som satte i gång den lilla industrin. Man odlade korn till husbehov och försäljning. Under första världskriget skulle all säd gå till krigsmakten och då tillsattes en man som kontrollerade alla som kom till kvarnen för att mala.
Karl-Gustav Hedlund har växt upp med Mjölåsberget. Han minns med glädje midsommarfirandet på berget. Då packades utflyktskorgarna och man fotvandrande upp till det vackra berget för att fira midsommar.
-Min far och hans bröder hade 1 500 renar på 1920- och 1930-talet. Som pojk var jag ofta med min far på berget där den Hedlundska renskötseln bedrevs, säger han.
Namn efter kvarnen
- Vår uppfattning är att Mjölåsberget har fått sitt namn efter den här kvarnen, på andra sidan ån, finns också Kvarnberget. Det namnet är kvar på de nya kartorna. Varför ska man gå och ändra ett namn på ett landskap? Man bör ta hänsyn till folkets kultur. Fler har reagerat på detta och tycker att det är vansinne att man ändrar namnet på berget, säger Karl-Gustav Hedlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om