Vitåforsolyckan: Nu kommer domen

Två veckor har gått sedan rättegången om Vitåforsolyckan avslutades. I dag kommer domen.

I dag kom domen i Vitåforsolyckan efter en lång tids väntan.

I dag kom domen i Vitåforsolyckan efter en lång tids väntan.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2015-12-03 06:00

Klockan elva i dag meddelas domen efter olyckan i Vitåforsgruvan som fem bolag åtalats för. De fem bolagen NCC, LKAB, Conmine AB, Kurt Andersson Grävmaskin AB och JUC värmeteknik nekar alla till åklagandets yrkande om grov oaktsamhet och kravet på en företagsbot på tre miljoner kronor per bolag.

Krönika: En plågsamt lång tid

– Företagsboten är kopplad till gärningen, och vi anser att gärningen är väldigt otydlig, alltså vad vi anses ha gjort, sade LKAB:s informationschef Anders Lindberg under rättegångens sista dag.

"Bolagen skyller i från sig"

Under rättegången som pågick i flera dagar diskuterades arbetsmiljöverkets lagar och linans infästning mycket. Målsägandebiträdet Bengt Gustavsson som under rättegången förde de anhörigas talan menade också att personlyft med den typen av mobilkran endast ska ske vid undantag såsom räddningsinsatser.

– Bolagen menar att den bara använts tillfälligt. Används den till tio procent av ett arbete som utförs så är det ingen tillfällighet, sade Bengt Gustavsson.

Inspektör: Föreskrifterna följdes inte

Därför åtalades fem bolag:

Kenneth och Fredrik Oskarsson Rantavaara var båda anställda av JUC värmeteknik. Deras arbetskraft hyrdes ut till ConMine AB, som i sin tur hyrde ut dem till NCC. Åt NCC utförde de ett jobb i LKAB:s gruva, i en korg som var fäst i en mobilkran som Kurt Andersson Grävmaskin AB tillhandahöll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om