Visning av nya lägenheter på Granbacka

LKAB inbjöd till visning av sina nybyggda hus på Granbacka. Lägenheterna har egen ingång och stor balkong. Vissa lägenheter har bastu.

SOVRUM. Treorna är på cirka 80 km och har två jämnstora sovrum, kök och vardagsrum i en öppen planlösning.

SOVRUM. Treorna är på cirka 80 km och har två jämnstora sovrum, kök och vardagsrum i en öppen planlösning.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-03-26 07:00

Det blev rusning till visningen av LKAB:s nybyggda lägenheter på Granbacka. Det är fem nya trähus med 30 lägenheter. Lägenheterna har genomgående hög standard. Diskmaskin ingår. Det är ekparkett i alla rum. Hörnlägenheterna har egen bastu.

– Det ser jättefint ut och standarden är bra. Vi planerar att sälja huset och flytta till lägenhet. Det är jätteroligt att LKAB kommer i gång med byggandet och visar att de tar ansvar för bostadssituationen i samhället, säger Juha Koskitaalo.

Hyran är 9496 kr/mån för en trea på 80,3 kvadratmeter. Då ingår inte hushållsel och varmvatten. Carport finns att hyra.

– Det är nyproduktionspriser och det får man räkna med. Jämfört med Stockholm är det en bra nivå, men vi är vana vid extremt låga hyror i kommunen, säger Juha Koskitaalo.

En fyra på 95 kvm inklusive bastu kostar 10985 kr/mån. Husen som innehåller treor och fyror är placerade mittemot de äldre trähusen på Granbacka som byggdes 1979. Där kostar en trea 5389 kr, men hyreshöjningar är att vänta. Alla gamla lägenheter ska totalrenoveras och få nya kök, vilket innebär en hyreshöjning på cirka 500 kr i månaden.

Hyrorna är dubbelt så höga i de nyproducerade lägenheterna vilket får många att rygga tillbaka.

– Det är fina och moderna lägenheter, men som pensionär har man inte råd att bo här, säger Britt-Marie Eriksson, som snart måste flytta från Bolagsområdet i Malmberget då gruvan kommer.

Fastighetschef vid LKAB fastigheter, Conny Klippmark gläds över att kunna släppa nya fina lägenheter.

– Det är trevligt med bastu i lägenheterna, finnarna har haft det länge, nu har vi också det. Det har varit ett väldigt stort intresse för de nya lägenheterna och vi har redan ett 100-tal intresseanmälningar.

Hyresnivån har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.

– Undantagsreglerna gör det möjligt att avtala om högre hyror, så kallade presumtionshyror, för nyproducerade bostadslägenheter än vad som är tillåtet enligt bruksvärdesreglerna. Tanken med presumtionshyror är att det under 15 års tid ska gå i hop med hyrorna i det äldre beståndet. Vid de årliga förhandlingarna strävar man efter att jämna ut skillnaderna, säger förhandlare Linda Sundström.

Visningslägenheten är inredd med lånade möbler från en möbelbutik. Lägenheten visas i två dagar till.

HYRESNIVÅ

3a 79,6 kvm 9343 kr/mån

3a 80,3 kvm inkl bastu 9496 kr/mån

4a 95 kvm inkl bastu 10985 kr/mån

Hyresnivån har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen. Hyran är exklusive hushållsel och varmvatten. Basutbud för TV-kanaler ingår i hyran. Fiber för bredband finns indraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om