Försvarsmakten säger nej till vindkraftspark

Vattenfall har sen 2020 påbörjat arbetet med att etablera upp till 120 vindkraftverk. Tanken var att projektet skulle kunna tas i drift 2027/2028, något som kan komma att påverkas då Försvarsmakten sagt nej till en etablering.

Försvarsmakten säger nej till en etablering av upp till 120 vindkraftsverk på Storlandet, ett område vid kommungränsen mellan Boden och Gällivare.

Försvarsmakten säger nej till en etablering av upp till 120 vindkraftsverk på Storlandet, ett område vid kommungränsen mellan Boden och Gällivare.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Gällivare2021-06-23 19:00

Projektet som kallas Storlandet är tänkt att byggas vid kommungränsen mellan Gällivare och Bodens kommun, där merparten av vindkraftsparken är planerad att placeras i Gällivare. 

Under samrådsprocessen sa Försvarsmakten nej till en etablering av parken. Efter samrådet har bolaget reviderat projektplanen men återigen fått ett nej till svar.

Försvarsmakten hänvisar att området är ett riksintresse samt att området omfattas av Försvarsmaktens lågflygningszon.

Vindkraftsparken är förväntad att ha en max höjd på drygt 290 meter en höjd som inte är förenlig med max höjden för lågflygningszonen. 

– Projektet har gått in i tillståndsfasen och det pågår parallellt med att vi för en dialog med Försvarsmakten och andra intressenter. Vid den här typen av projekt är det inte så att det tar tvärstopp men vi behöver se över vilken väg vi ska ta framåt och det behöver vi analysera, säger Jeanette Lundqvist, projektkommunikatör hos Vattenfall.

När projektet presenterades skulle det finnas en beräknad total effekt från vindkraften på 55 megawatt (MW) och en total produktion på drygt 2 terawattimmar (TWH) vilket motsvarar el för 400-500 000 hem. En siffra som minskat något eftersom att det projektet minskat från 150 till 120 vindkraftverk. 

El som det nu råder skriande behov av efter att H2 Green Steel reserverat el på 1400 MW för sin satsning på fossilfri stålproduktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!