Vindkraften ska bli början pÄ en ny epok för GÀllivare

En vindkraftspark kommer att etableras pÄ lÄgfjÀllet Sjisjka inom GÀllivare kommun.Men nu höjs det kritiska röster mot hela det planerade projektet.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Magnus Pehrsson

GÄLLIVARE2011-02-14 06:00

GÀllivare kommun har lÄngt framskridna planer pÄ att etablera en vindkraftspark pÄ lÄgfjÀllet Sjisjka, drygt 10 mil norr om centralorten. Sjisjka ligger i nÀrheten av Kaitum efter malmbanan mellan GÀllivare och Kiruna.

Totalt planeras det för uppemot ett 30-tal vindkraftverk pÄ lÄgfjÀllet och nÀrheten till dels jÀrnvÀg, men Àven landsvÀg ses som en fördel av kommunen och kraftbolagen.

- Vi ser den hÀr etableringen som början pÄ en ny epok för GÀllivare som en vindkraftskommun, sÀger kommunalrÄdet Tommy Nyström, (S).

Inte första gÄngen
Det Àr inte första gÄngen som Sjisjka Àr aktuellt som etableringsort för vindkraft. Redan under tidigt 2000-tal fanns det planer pÄ att bygga vindkraftssnurror uppe pÄ lÄgfjÀllet.

Den gÄngen protesterade bland annat Svenska naturskyddsföreningen, eftersom de ansÄg att de rörde sig om fjÀllurskog.

Nu har dock GÀllivare kommun klar med tillstÄndsprocess och likasÄ Àr projektering av omrÄdet.

Redan nÄgon gÄng under innevarande Är drar det första byggnadsskedet igÄng i omrÄdet med att bygga upp en infrastruktur. Det Àr Skanska och vindkraftsföretaget O2 som kommer att pÄbörja etableringarna.

Men ocksÄ den hÀr gÄngen höjs det kritiska röster mot hela det planerade vindkraftsprojektet.

Den hÀr gÄngen kommer det frÄn den samiska organisationen RUSA, RÀtten för urfolk samerna, som stÀller sig tveksamma till vad de anser vara ett intrÄng i renskötseln och betesmarker.

Kritiska röster
- Jag hoppas verkligen att GÀllivare kommun har samrÄtt med berörda samebyar och renÀgare i det hÀr omrÄdet, sÀger RUSA:s ordförande Nils WalkeapÀÀ.

- För som jag ser det kommer det med nya vÀgbyggnationer att bli stora störningar inom den lokala renskötseln i omrÄdet.

NÀr vindkraftsparken pÄ Sjisjka Àr etablerad kommer de 30 kraftverken att kunna leverera el som motsvarar elförsörjningen för 43000 hushÄll.

Varje vindkraftverk som monteras upp pÄ lÄgfjÀllet Àr 130 meter högt och kommer att ha en rotorbredd pÄ 101 meter.

- Sjisjka har ett vÀldigt bra vindlÀge och dessutom kan vi utnyttja redan existerande jÀrnvÀgsspÄr för flertalet av vÄra transporter till omrÄdet, sÀger Johan Ihrfelt, vd pÄ O2.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om