Vindkraften ska bli början på en ny epok för Gällivare

En vindkraftspark kommer att etableras på lågfjället Sjisjka inom Gällivare kommun.Men nu höjs det kritiska röster mot hela det planerade projektet.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Magnus Pehrsson

GÄLLIVARE2011-02-14 06:00

Gällivare kommun har långt framskridna planer på att etablera en vindkraftspark på lågfjället Sjisjka, drygt 10 mil norr om centralorten. Sjisjka ligger i närheten av Kaitum efter malmbanan mellan Gällivare och Kiruna.

Totalt planeras det för uppemot ett 30-tal vindkraftverk på lågfjället och närheten till dels järnväg, men även landsväg ses som en fördel av kommunen och kraftbolagen.

- Vi ser den här etableringen som början på en ny epok för Gällivare som en vindkraftskommun, säger kommunalrådet Tommy Nyström, (S).

Inte första gången
Det är inte första gången som Sjisjka är aktuellt som etableringsort för vindkraft. Redan under tidigt 2000-tal fanns det planer på att bygga vindkraftssnurror uppe på lågfjället.

Den gången protesterade bland annat Svenska naturskyddsföreningen, eftersom de ansåg att de rörde sig om fjällurskog.

Nu har dock Gällivare kommun klar med tillståndsprocess och likaså är projektering av området.

Redan någon gång under innevarande år drar det första byggnadsskedet igång i området med att bygga upp en infrastruktur. Det är Skanska och vindkraftsföretaget O2 som kommer att påbörja etableringarna.

Men också den här gången höjs det kritiska röster mot hela det planerade vindkraftsprojektet.

Den här gången kommer det från den samiska organisationen RUSA, Rätten för urfolk samerna, som ställer sig tveksamma till vad de anser vara ett intrång i renskötseln och betesmarker.

Kritiska röster
- Jag hoppas verkligen att Gällivare kommun har samrått med berörda samebyar och renägare i det här området, säger RUSA:s ordförande Nils Walkeapää.

- För som jag ser det kommer det med nya vägbyggnationer att bli stora störningar inom den lokala renskötseln i området.

När vindkraftsparken på Sjisjka är etablerad kommer de 30 kraftverken att kunna leverera el som motsvarar elförsörjningen för 43000 hushåll.

Varje vindkraftverk som monteras upp på lågfjället är 130 meter högt och kommer att ha en rotorbredd på 101 meter.

- Sjisjka har ett väldigt bra vindläge och dessutom kan vi utnyttja redan existerande järnvägsspår för flertalet av våra transporter till området, säger Johan Ihrfelt, vd på O2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om