Vill sanera Nautanengruvan

Miljö- och byggnämnden verkar för en sanering av det gamla gruvområdet Nautanen. De miljöfarliga kopparutsläppen påverkar sjöar och vattendrag mycket negativt.

Foto:

GÄLLIVARE2013-11-05 08:56

Nautanen Kopparfält AB bedrev gruvverksamhet på fastigheten Storlandet mellan år en 1902-1908. Avfallet från gruvan vittrar och metaller transporteras till marken och till yt- och grundvatten samt till sedimenten vilket innebär skada för naturen. Fiskar och bottenfauna, alger och växtplankton i sjöar och vattendrag inom området är kraftigt påverkade. Halterna av koppar har enligt Naturvårdsverket blivit så höga att marken, ytvatten och sediment utsatts för mycket stor påverkan. Tillståndet i naturen bedöms som allvarligt.

Miljöfarliga utsläpp

Nu vill miljö- och byggnämnden verka för en sanering av det gamla gruvområdet. De föreslår kommunstyrelsen att man inte avsäger sig huvudmannaskapet för efterbehandlingsåtgärder i Nautanen, då nämnden avser att inleda dialog med fastighetsägaren Sveaskog AB och vid behov förelägga Sveaskog AGB om åtgärder.

År 2002 gjordes en huvudstudie av Naturvårdsverket och området klassades till riskklass 2, (stor risk). Åtgärder för att minska kopparutsläppen är nödvändiga.

Sanering för 35 miljoner

Mark- och miljödomstolen gav tillstånd för efterbehandlingsåtgärder 2011. Efterbehandlingen har tilldelats 35 miljoner kr i statliga medel och Gällivare kommun är huvudman. Nämnden anser att det är viktigt att projektet slutförs. Nautanens utsläpp av koppar är större än det sammanlagda utsläppen från LKAB, Aitik och Kavahedens reningsverk, skriver nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om