Vill påbörja Bryggeribacken trots överklagan

Planerna på det nya bostadsområdet Bryggeribacken har överklagats till Mark- och miljödomstolen. Men kommunen är leds på att vänta och söker nu tillstånd för att starta byggplanerna trots pågående överklagan.

Foto: Vid Bryggeribacken på Andra Sidan planeras 104 nya bostäder.

GÄLLIVARE2013-06-07 18:12

Det planerade bostadsområdet Bryggeribacken på Andra Sidan med 104 bostäder, flerfamiljshus, radhus och villor kan eventuellt påbörjas trots överklagan. Nu har kommunstyrelsen begärt ett så kallat genomförandeförordnande hos Mark- och miljödomstolen i de delar som inte berörs av överklagan.

Birgitta Larsson, vice ordförande i kommunstyrelsen anser att det är av stor vikt för Gällivare kommuns bostadsförsörjning att detaljplanen kan tas i anspråk trots överklagandet. "I de besvär som anförts över detaljplanen framkommer inget yrkande på upphävande eller ändring av detaljplanen, förutom området BC II, samt anslutningsväg från Bryggeribacken till området" skriver hon.

Byggstart trots överklagan?

Företaget Euromining planerar ett område där grönområden ska tas tillvara och en bäck ledas genom området. Vid stranden planeras samlingslokal, grillkåta, båthus och brygga.

Närboende Patrik Söderbergs överklagan till länsstyrelsen avslogs, men han har gått vidare till Mark- och miljödomstolen. Han anför att Gällivares sista ängar i ett kulturhistoriskt värdefullt område försvinner om byggplanerna verkställs. Han anser att den ökande trafiken efter Andra Sidan vägen blir störande och att vägen inte är anpassad för planerad trafikmängd. Nu inväntas svar från mark- och miljödomstolen. Trots pågående överklagan kan byggplaner verkställas om mark- och miljödomstolen beviljar ett genomförandeförordnande.

Stort intresse

Intresset för Bryggeribacken är stort. Området är en av Gällivares mest attraktiva miljöer med närhet till Vassaraälven. Många vill bygga och bo på Andra Sidan. En person som anmält intresse för att bygga en villa i området ser hoppfullt på den senaste utvecklingen. Allra helst vill han komma i gång med sitt planerade villaprojekt redan i sommar. "Vi måste få komma i gång med bostadsbyggande i Gällivare. Bostadsbristen är stor och Bryggeribacken är en fin plats att bygga och bo på."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om