Vill förändra hur pengarna fördelas

Förändra fördelningen av pengarna. Det vill Terje Raattamaa, chef för arbetsförmedlingen i Kiruna. Även om arbetslösheten är låg, behövs det pengar för att ta ett helhetsgrepp kring rekrytering.

UTMANING. Rekryteringsproblemen i malmfälten gör att Arbetsförmedlingen får nya utmaningar.

UTMANING. Rekryteringsproblemen i malmfälten gör att Arbetsförmedlingen får nya utmaningar.

Foto: Åsa Junkka

GÄLLIVARE2014-07-17 07:00

I början av 80-talet arbetade Terje Raattamaa på arbetsförmedlingen i Karesuando. LKAB hade låtit många gå och beredskapsarbeten i skogen förmedlades. Nu står malmfältskommunerna och Pajala med det motsatta problemet. Det finns jobb men inga att anställa. Samtidigt ger de låga arbetslöshetssiffrorna mindre pengar till arbetsförmedlingarna.

– När vi jobbar bra och konjunkturen ser ut så här så blir det mindre pengar efter nästa nyår, säger Terje Raattamaa.

Han ser att arbetsförmedlingen har en viktig roll att spela när det gäller att hjälpa företagen att hitta folk. I veckan fanns det 186 lediga tjänster i Kiruna, 69 i Gällivare och 29 i Pajala på platsbanken. Den öppna arbetslösheten i de här kommunerna ligger mellan 2,2 och 2,7 procent.

– Vi har en enorm inströmning av lediga platser, men även en stor arbetsbelastning när många söker sommarjobb i malmfälten.

Carolina Karlsson kom från Jönköping till Gällivare i höstas. Efter en tur upp på Kebnekaise tog hon en guidad tur i gruvan och kände att dit ville hon. Tre veckor senare hade hon flyttat till Gällivare och jobbade på saneringsfirman NYT som administratör. Pojkvännen har gjort sitt examensarbete för LKAB och hoppas få jobb där.

– IN Gellivare och min chef har hjälpt oss mycket. Med bostad och visat oss runt. Vi har fått et jättebra välkomnande, säger hon.

Det var också genom IN Gellivare som Carolina Karlsson fick jobb så snabbt. Nu ska hon byta jobb och börja på LKAB, som hon bestämde sig för vid besöket i gruvan.

Arbetsfördelningen driver gruvförmedlingen som bland annat är ute på mässor och informerar om möjligheten till jobb inom gruvverksamheterna i norr. Där stöter man på människor som vill flytta hit men som behöver hjälp med fler saker än bara förmedlingen av arbetet.

– Det kan handla om att man behöver hjälp att hitta jobb till sin respektive och kanaler för att söka bostäder, säger Terje Raattamaa.

Han vill starta en portal dit man kan vända sig om man får jobb. I Gällivare finns IN Gellivare som tar hand om vissa av de delarna. Men det behövs pengar för att se till helheten.

– Det handlar om att vilja satsa pengar på det här. Vår fördelningsmodell fungerar inte om vi ska kunna ge kvalitativ hjälp och ha arbetsgivarnas förtroende.

Målet är att inte bara matcha arbetssökande med arbetsgivare utan ta ett bredare ansvar.

– Jag vill kunna tänka nytt och lyfta på varje sten för att människor ska bosätta sig på de arbetsorterna om finns. Men till det krävs resurser.

Jobb i malmfälten

I Gällivare var i maj 189 öppet arbetslösa, och tillsammans med de i olika program var totalt 524 personer arbetslösa. Siffrorna för Kiruna var 253 respektive 381 och för Pajala 63 respektive 131.

Tillsammans med Piteå är det länets lägsta arbetslöshet.

LKAB söker just nu 20 personer till jobb i malmfälten.

Källa: Arbetsförmedlingen och lkab.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om