Viktiga tidsdokument ställs ut

I dag, fredag, öppnar Gällivare museum en utställning om fotografen Lea Wikström. Hon fotograferade 100 000 bilder under 60 verksamma år. - Lea Wikströms bilder är viktiga tidsdokument, hon fotograferade både människor och miljöer, säger museichef Karina Jarrett.

En utställning om fotografen Lea Wikström öppnar i dag, fredag, i Gällivare museum. Museichef Karina Jarrett visar bilden på Lea Wikströms hus på Köpmangatan i Malmberget.FOTO: Marie Ridderström

En utställning om fotografen Lea Wikström öppnar i dag, fredag, i Gällivare museum. Museichef Karina Jarrett visar bilden på Lea Wikströms hus på Köpmangatan i Malmberget.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-01-25 06:00

Lea Maria Adina Wikström föddes 1888 i Luleå och dog 1980 i Stockholm. I 60 år var hon verksam som fotograf och hennes fotosamling består av 100 000 bilder.

- Samlingen donerades till Norrbottens museum 1978 och vi ställer ut ett 70-tal bilder i samarbete med Norrbottens museum, säger museichef Karina Jarrett.

Speciell atmosfär
Lea Wikström kom till Malmberget 1917-1918. Hon tog över Grahns fotoateljé vid Österlånggatan. År 1920 flyttades ateljén till Köpmangatan 11. Många äldre personer i kommunen minns porträttfotograferingar hos Lea Wikström. Det gamla trähuset med den speciella atmosfären i ateljén. De röda sammetsdraperierna och den stora antika kameran som användes fram till 1972. Lea Wikström var en energisk dam med humor och charm. En kvinna med vänlig auktoritet som ingav respekt trots sin fysiska litenhet.

Lea Wikström var inte bara porträttfotograf utan även en flitig dokumentär av samtiden. Hon fotograferade människor och miljöer, ofta sågs hon ute i samhället där hon sökte nya motiv till sin vykortsserie.

Hon var en yrkeskvinna ut i fingerspetsarna men hann även med familjeliv. Hon gifte sig med elinstallatör Karl Emil Mattson och fick fem barn. I utställningen som visas under tiden 25 januari till andra april, finns foton på Lea Wikströms familjeliv. Här finns också bilder på Gällivare lasarett, Solgårdens barnhem, en tågolycka, gamla hus, cirkus Zoo, badhuset och gruvarbetare.

Stark kvinnlig profil
Karina Jarrett gläds över utställningen som gestaltar en stark kvinnlig profil i Malmberget.

- I en mansdominerad kultur som Malmfälten är det fint att lyfta fram en stark kvinnlig profil. Med tanke på samhällsomvandlingen i Malmberget blir Lea Wikströms bilder allt viktigare tidsdokument. Hon var en duktig fotograf och yrkeskvinna som både fotograferade och utförde allt mörkrumsarbete själv, säger Kristina Jarrett.

Kristina Jarrett har återkommit till Gällivare museum efter tio månader som vikarierande chef för Norrbottens museum.

- Det har varit en bra tid. Det är också fint att återkomma och se allt med nya ögon. Under året som kommer har Gällivare museum temat Malmberget och vi återkommer med fler utställningar, säger Kristina Jarrett.

FAKTA LEA WIKSTRÖM

➤ Lea Wikström 1888-1980, var dotter till maskinisten Isak Wilhelm Wikström och Maria, född Larsson. Vid moderns död 1905 fick Lea ta hand om sina sex yngre syskon.

➤ Hon började som lärling i Henny Tegströms fotoateljé i Luleå och fortsatte som fotobiträde i Hanna Ljungquists fotoateljé i Visby och i Ellen Klassons fotoateljé i Uppsala.

➤ Omkring 1917-1918 flyttade Lea Wikström till Malmberget. Hon arbetade som fotograf i över 60 år, ända fram till 1972 då hon flyttade till Täby.

➤ Under sin tid i Uppsala reste hon ofta till Dannemora för att fotografera gruvfolk. I Malmberget arbetade hon mest med porträttfotografering men dokumenterade även föreningsverksamhet, skolor, broar och vägar för vägförvaltningen med mera.

➤ Samlingen donerades av barnen till Norrbottens museum år 1978. 100 00 bilder, negativ och glasplåtar till en vikt av cirka 20 ton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om