Det är Gällivare kommun som går ut med information till brukare inom socialtjänsten om att sommarens behov av vikarier inte är uppfyllda och att beviljade insatser därför kan behöva flyttas. Bristen gäller främst sjuksköterskor och undersköterskor.
– Vi går ut med det dels för att ge information men också för att visa att vi ändå säkerställer den vård och omsorg som våra brukare faktiskt ska ha. Vi gör priolistor, vad är det vi ska göra och måste göra, och det ska utföras, säger Annette Viksten-Åhl, socialchef vid Gällivare kommun.
Det pågår en översyn av verksamheterna, rutiner och prioritering av arbetsuppgifter. I brevet skriver socialtjänsten att brukarens omvårdnadsbehov ska prioriteras i första hand, som personlig hygien, mat, dryck och hälso- och sjukvårdsinsatser. Vid de tillfällen som arbetsanhopning uppstår och personalens tillgängliga arbetstid inte räcker till ska personalen, tillsammans med brukare och enhetschef, göra en prioritering av det dagliga arbetet. Vilket kan innebära att beviljade insatser inte kommer utföras enligt planering.
– Man vill kunna erbjuda längre utevistelse och guldkant året om, framför allt på sommaren. Tyvärr blir det kanske inte lika mycket som normalt eftersom vi inte får tag på personal. Måste vi låta bli en städning så får det vara så. Även om städningen är viktig så blir den i det här fallet mindre viktig, säger Annette Viksten-Åhl.
I dagsläget saknas runt ett femtiotal vikarier på undersköterskeesidan, och en stor del av arbetet handlar om schemaplanering.
– Så att det inte ligger tid i schemat där man inte har brukarkontakt, förenklat sagt. Det här sitter inte i att vi drar ner på personal för att spara pengar, utan vi är i ett läge där vi inte får tag på människor, säger Annette Viksten-Åhl.
Redan förra sommaren hade socialtjänsten problem med att säkerställa bemanningen över sommarperioden och stora kostnader gick till hyrpersonal. En av anledningarna till förvaltningens stora budgetunderskott för 2018. Den här sommaren är vikariebristen ännu större och man kommer återigen behöva hyra in personal.
– En hyrsjuksköterska kostar ungefär 50 procent mer än ordinarie. Så det är betydligt mycket dyrare och därför vill man helst inte göra det, men får man inte tag i egna sjuksköterskor måste man ändå täcka upp behoven.
Socialförvaltningens ambition är att snarast möjligt säkra bemanningen på bästa sätt.