Kaptensspelet, som har stått på samma plats sedan 1913, är en del av LKAB:s omfattande samhällsomvandling i Malmberget. Byggnaden användes ursprungligen för att transportera arbetare och maskiner ner i gruvan och är en av de få kvarvarande strukturerna från den tidiga gruvepoken. Den anses ha ett stort kulturhistoriskt värde och har bevarats som ett minnesmärke över Malmbergets industriella arv.
– Det här har ju krävt ganska omfattande förberedelser. Det finns ett schakt där under, ett stort hålrum, så vi har fått gjuta igen och förstärka, säger Wesley Overklift, strateg för marknadsföring och kommunikation på LKAB.
Under sommaren har man arbetat med att förstärka marken runt och under byggnaden. Ett schakt som går 200 meter ner har gjutits igen, och man har även breddat flyttvägen. Samtidigt har drönare använts för att 3D-scanna byggnaden och omgivningarna för att säkerställa att allt är i linje med planeringen. Förberedelserna har varit både tekniskt komplicerade och tidskrävande.
Kaptensspelet var i drift fram till 1950-talet och har sedan dess stått som ett landmärke i området. LKAB har lagt stort fokus på att bevara byggnadens ursprungliga struktur, samtidigt som man säkerställt att transporten kan ske på ett säkert sätt.
Flytten av byggnaden är en komplicerad process som kräver noggranna förberedelser. Byggnaden, som ska delas upp i två delar för transporten, är över 14 meter hög när den lastas på specialbyggda trailers.
– Det kommer att ta en dag för varje del. Vi kör på morgonen och kör hela vägen in på kvällen, säger Jon Nordmark, projektledare för flytten.
Projektledarna har redan börjat granska väderprognoserna för de kommande veckorna, då flytten är planerad att äga rum. Det enda som kan ställa till det, är om det skulle börja snöa kraftigt. Men Jon Nordmark menar att snö inte är ett så stort problem att man tvingas ställa in flytten.
– Men det kan krävas fler förberedelser och åtgärder, säger han.
Han tillägger också att väderförhållandena, trots snöblandat regn, under dagens arbete har varit optimala.
– Men vi vill inte ha vind när vi gör sånt här. Om det hade blåst så hade vi fått avboka, säger Jon Nordmark.
Samtidigt som flytten av Kaptensspelet är ett praktiskt nödvändigt steg i samhällsomvandlingen, bär den också på en stark symbolisk betydelse. Byggnaden är ett landmärke för Malmberget, och för många har den blivit en symbol för gruvsamhällets historia och identitet.
Frida Lundbäck, projektledare på LKAB, har arbetat med förprojekteringen av Kaptensspelets flytt.
– Arbetet med förstudien har inneburit att titta på förutsättningarna för en flytt och vart man skulle kunna flytta det, och så vidare, säger Frida Lundbäck.
Länsstyrelsen har också varit en viktig del i beslutet.
– Länsstyrelsen har varit på plats och gjort bedömningen att byggnaden har ett särskilt kulturvärde, förklarar hon.
På sin nya plats kommer byggnaden att fortsätta vara ett landmärke för framförallt Malmberget, men även Gällivare.
– Ja, den kommer stå på en plats och vara upplyst så att den går att se tydligt från Gällivare, säger Frida Lundbäck.