"Vi tvingas flytta hemifrån"

Inga hyreskostnader. Ingen lägenhetstilldelning. Inga klara datum. Det står de boende på Grönsiskan inför när de överraskats med beskedet att de måste flytta till ett nytt boende.

Stefan Beyron har ordinärt boende, vilket innebär att han har eget hyreskontrakt, men får stöd i vardagen av personalen på Grönsiskan våningen under,

Stefan Beyron har ordinärt boende, vilket innebär att han har eget hyreskontrakt, men får stöd i vardagen av personalen på Grönsiskan våningen under,

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2016-11-03 06:00

I samband med måndagens invigning av det nya boendet för socialt stöd, Strandvillan, bjöds de framtida hyresgästerna in för en visning. Bland dem fanns ofrivilliga personer – de boende på Grönsiskan. Verksamheten som även den är ett boende för socialt stöd har funnits i 27 år. Nu har Gällivare kommun meddelat att verksamheten ska flyttas till Strandvillan, då det nybyggda boendet har för många platser över.

– Ingenting är statiskt när det gäller vår beläggning. Nu har vi under lång tid haft ett lägre antal platser och nu har vi så många tomma platser att det motsvarar en hel gruppbostad, säger Lena Junros-Nilsson, avdelningschef på Gällivare kommun.

Men det köper varken de boende, anhöriga eller personal som alla är kritiska till flytten. När NSD besöker Grönsiskan har de boende samlats i köket för att berätta hur de känner.

– Det var inte kul att besöka boendet. Det är isolerat från centrum, har förmodligen en dyrare hyra och det påminner om en sjukhusmiljö. Det här är en tvångsförflyttning, berättar Maria Olofsson, boende på Grönsiskan.

Hon får medhåll av sina kamrater, och flera av dem berättar att de mår dåligt över att tvingas flytta.

Det var den 10 oktober som personal fick veta att boendet skulle flyttas, och har sedan dess inte fått några svar på när, var och hur. Den information personal och boende fått har de läst i media.

– De går ut i tidningarna med att Grönsiskan ska läggas ned, men säger ingenting till vi som bor här. Vi kan faktiskt läsa, säger Maria Olofsson.

Enligt avdelningschefen Lena Junros-Nilsson tar man dock informationen i etapper.

Borde man inte presenterat ett färdigt förslag på en gång?

– Vi kan inte ta all information på en gång, utan var sak tar sin tid, säger Lena Junros-Nilsson.

Redan under november månad hoppas man på att Grönsiskans boende ska kunna flyttas. Hyresnivåerna har hon i dagsläget inga svar på då det beror på avtal mellan LKAB och kommunen.

Är inte det väldigt kort tid att få information på?

– Det är därför vi gått nu första etappen med informationen, att de kommer att få flytta. Sedan fortsätter man att arbeta vidare med den resterande informationen.

På Grönsiskan är det fem personer som har särskilt boende, och två personer som har ordinärt boende med eget hyreskontrakt men som har tillgång till hjälp och social kontakt vid behov. En av dem är Stefan Beyron.

– Jag kommer att få bo kvar här, och i stället få besök av något de kallar för mobilt team några gånger i veckan. Jag vet inte om det räcker, och jag känner mig otrygg. Jag förlorar så mycket som fungerat bra för mig, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!