Vattenläcka i Gällivare orsakade stora problem

Vattenläckan i centrala Gällivare ställde till stora bekymmer. Kinarestaurangen tvingades stänga och ett spa-företag fick hämta vatten i hinkar.- Ett spa utan vatten är snudd på katastrof, säger Sara Sandvall.

Vattenläckan på Schaktmästargatan i Gällivare orsakade stora problem. Ännu på torsdagen var  ABF-huset utan vatten. FOTO: Marie Ridderström

Vattenläckan på Schaktmästargatan i Gällivare orsakade stora problem. Ännu på torsdagen var ABF-huset utan vatten. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-05-08 06:00
Den stora vattenläckan på Hantverkargatan och Schaktmästargatan orsakade stora problem för hundratals boende och många företagare. Restaurang Peking tvingades stänga på grund av vattenbrist.
- Det har varit hemskt besvärligt. Vi tvingades stängt tisdag och onsdag. Vem ersätter våra ekonomiska förluster? Det kan vara avtalsbrott att inte leverera vatten, nu vänder vi oss till vårt försäkringsbolag, säger Kai Chi Chu.
Spa utan vatten
Restaurang "Sofias kök" kunde hålla öppet, men inte utan besvär.
- Vi hade varmvatten och kunde ta emot våra gäster. Vi serverade mat på papperstallrikar och hämtade vatten ur cisternen. Vårt önskemål är bättre information från kommunen, säger Sofia Backefalk.
Ett spa utan vatten är ingen lyckad kombination.
- Vi behövde inte stänga eftersom vi hade sådan tur att de flesta bokningarna gällde ansiktsbehandlingar och massage. Endast en floating fick vi avboka. Lerinpackningar och floating kan inte utföras utan vatten och dusch efteråt, säger Sara Sundvall, ägare av SPA 4 you.
Dricksvattentankar
Ortens företagare kan inte acceptera en bruten vattenförsörjning. Gamla va-ledningar bör bytas ut. Det är den allmänna meningen och här efterlyses ett politiskt inriktningsbeslut i underhållsfrågorna.
Orsaken till vattenläckan var ett läckage i en huvudledning på Hantverkargatan. Efter grävarbete hittades ytterligare ett ledningsbrott på Schaktmästargatan. Kommunen placerade ut fyra dricksvattentankar. Igenrostade och icke fungerande ventiler fördröjde reparationsarbetet. Hyresgästerna i kvarteret drabbades i olika omfattning. Hyresgäst Gunnar Martinsson var utan vatten några timmar och tycker att det löste sig ganska fort för hans del.
ABF-huset utan vatten
Ännu på torsdagen var ABF-huset utan vatten. Ombudsman Raimo Johansson säger att studiecirkeldeltagarna tagit besvärligheterna med gott mod.
- På ABF är inget omöjligt att lösa, men vi hoppas naturligtvis att vi får vatten snarast, säger han.
Lars Dyrlind, kommunens chef för vatten och avlopp, räknade med att vattenproblemen skulle vara lösta innan torsdagkväll.
- Vi jobbar på läckan fortfarande. Tjälen i marken påverkar ledningarna som är från 40- och 50-talen. Vi förnyar ledningsnätet varje år men har inga aktuella planer för centrala Gällivare, säger Lars Dyrlind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om