Vattenfall vill anlägga vindkraftspark i Suorva

Vattenfall vill anlägga en ny vindkraftspark i Suorva, med 20 vindkraftverk som ska producera hushållsel till 38 000 hushåll. Nu inbjuds allmänheten till samråd med Vattenfall.

GÄLLIVARE2009-09-30 06:00
På torsdag har Vattenfall öppet hus i Laponiaportens hus i Porjus. Allmänheten inbjuds till samråd med Vattenfall om den planerade vindkraftsparken.
Området ligger i Gällivare och Jokkmokks kommuner, i närheten av Suorva dammanläggning. Projektet omfattar 20 vindkraftverk som ska producera hushållsel till 38 000 hushåll.
Blåsig plats
Vattenfall äger marken. Platsen ligger inom avspärrat område och är stängd för allmänheten.
På platsen finns redan ett vindkraftverk, Vindmannen, med goda produktionssiffror. Det blåser rejält på platsen som ligger 453 meter över havet.
Suorvaprojektet startade i våras. Nu har Vattenfall sänt samrådsunderlag till länsstyrelsen, Gällivare kommun, Jokkmokks kommun och övriga berörda. Samrådsmöten planeras under hösten. Sedan ska en tillståndsansökan med miljökonskevensbeskriving skickas till länsstyrelsen för beslut.
Hänsyn till miljö och friluftsliv
Vid samrådsmötet kommer projektgruppen att infomera om placering, elanslutningar, tidsplaner och hela tillståndsprocessen. Innan Vattenfall får bygga en vindkraftspark ska samråd ha skett med allmänheten, myndigheter, samebyar och alla andra aktörer i området. Hänsyn ska tas till miljölagar och ellagar, till naturvård och friluftsliv, kulturmiljö och fiske.
Det är Miljödomstolen som fattar beslut om en vindkraftspark får byggas och det är kommunen som beslutar om bygglov ska ges.
Det finns alltid möjligheter att överklaga myndigheternas beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om