Det långa elavbrottet i byarna runt Nattavaara i helgen, skapar misstro mot Vattenfall. 450 hushåll drabbades av elavbrottet och tvingades leva strömlöst i ett dygn.
Det var Dokkasledningen som brast. En lina gick av när träd föll på linan i den hårda blåsten. När ett fel hade åtgärdats uppstod nya fel, sammanlagt tre brott, som berodde på stora snömängder, träd och grenar.
"Det är tråkigt"
Roger Lindmark, informationsansvarig för Vattenfall, beklagar det inträffade.
- Det är tråkigt att det blev så här. Det stämmer inte alls med det sätt som vi brukar jobba på
i samband med ett elavbrott så gör man en värdering om hur allvarligt det kan vara och går snabbt ut med information om hur länge avbrottet ska pågå. Det materialet skickas ut via sms till våra kunder som abonnerar på sms, det går ut på vår hemsida och sen går det även ut ett meddelande till Sveriges Radio, säger Roger Lindmark.
Omplaceringar
Så ska det gå till, men under helgen svävade människor i ovisshet. Det var mörkt, det var kallt, tio grader inomhus och för åldringar och sjuka var det särskilt besvärligt. Kommunen hade inte underrättats, inte heller hemsjukvården.
En trolig orsak till Vattenfalls undermåliga hantering av frågan är att man i september 2010 flyttat Vattenfalls sambandscentral från Luleå till Trollhättan. Personal med gedigen kunskap och erfarenhet om elnätet i Norrbotten har omplacerats. Alla elavbrott ska skötas från Trollhättan och där finns inte kännedom om personer, klimat, utrusning och finska språket.
- Det är ju en risk, men fortfarande har vi kvar fältpersonalen. De som tagit över i Trollhättan har varit i Luleå och vi har försökt få en kunskapsöverföring. Det ska ändå fungera, vi har inte gjort så stora förändringar, säger Lindmark.
Ledningsnätet är gammalt på många ställen i Norrbotten. Luftledningar är ändå att föredra i ett kallt klimat, därför att kabel är svår att gräva upp vintertid. I Hakkas har man fått nya ledningar och de klarar större påfrestningar.
Plasthinna på ledningar
- Där har vi en beläggning, en plasthinna på ledningarna i luften. Snön fastnar inte och om en trädgren faller så blir det inget strömavbrott, säger han.
Vattenfall flyttar även ledningar så de löper efter vägarna, då blir det lättare att laga ledningsbrott, än om de är i djupa skogen.
En internutredning är tillsatt för att det inte ska hända igen.