Vårtrötthet - en mildare depression
Vissa känner sig vårtrötta medan andra strålar av energi den här tiden och det har att göra med hur känslig man är för förändringen av dagslängden.- Den är störst och går snabbast på våren, säger Staffan Rosenius, chefs-överläkare vid Malmfältens vuxenpsykiatri.
Foto: Marie Ridderström
- Vissa människor har vår- och höstdepressioner. Medan några blir ordentligt deprimerade vet vi också att depressionerna för alla inte blir så jättedjupa. Så i dagligt tal säger man att vårtröttheten är en väldigt lindrig vårdepression, säger han och förklarar att det har ett samband med ljuset.
Värsta månaderna
- Förändringen av dagslängden, det är det man tror driver det här. Vid midsommar börjar den förändras lite grann och här i norr märker vi knappt något alls. Även under vintern är skillnaden liten varje dag. Det är vid vår- och höstdagjämningen den är som störst och förändringen går som snabbast.
Rosenius framhåller april och oktober som de värsta månaderna och vårmånaden än mer än höstmånaden. Detta eftersom folk i allmänhet blir lite "sega" då och det är mera tillåtet att dra sig tillbaka.
- Våren däremot är ju en årstid då man tycker att man ska vara aktiv och då märks det här av på ett annat sätt, säger han.
Om tröttheten känns av extra mycket nu kan det ha sin förklaring i den milda vintern.
Enligt Torbjörn Åkerstedt, professor på stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet och på Karolinska institutet, ger en mild vinter mer mörker, vilket påverkar det ljuskänsliga hormonet melatonin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!