Varsel i gruvor

Nu kommer varsel om uppsägningar av entreprenörsanställd personal i gruvorna. Många utbyggnadsprojekt är färdigställda och Svappavaaragruvan har inte kommit i gång.
– Varenda gång vi får in varsel är det med sorg i hjärtat. Det är människors arbete och människors försörjning, säger Tomas Nilsson, ordförande IF Metall Malmfälten.

Foto: Fredrik Persson

GÄLLIVARE2013-11-14 19:12

Med ett Europa i recession och ett Sverige i deflation kan man nu se en tillbakagång även i gruvindustrin i norr. Det är entreprenörsanställda med en något osäkrare anställning som drabbas.

Anställda vid Maskintjänst har varslats om uppsägning säger Jan Pellikka vid Maskintjänst AB.

– Det är ett tråkigt att ge ett sådant besked till anställda men man måste se till verkligheten. Dom har jobbat relativt länge och de flesta har ett par månaders uppsägningstid. Arbetare som måste sluta sina anställningar har rätt till omställningsstöd, de som uppfyller kriterierna kan få avgångsersättning.

– Det har varit en boom här uppe, väldigt många industrier har byggt ut. Man har byggt nya verk och nya dagbrott. Delvis beror det på att Svappavaaragruvan inte kommit i gång. Det är minskad efterfrågan på delar av jobb i gruvorna Aitik och LKAB. Som det verkar blir det lugnare över vintern. Vi har varit ungefär 100 stycken, 70 blir kvar, säger Pellikka.

Kan det bli fler varsel?

– Det hoppas vi verkligen inte, mot vårkanten drar jobben i gång igen men det blir nog mer säsongsbetonat framöver, säger Pellikka.

IF Metall vill påskynda miljötillstånd

Även andra firmor varslar anställda om uppsägning. Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran säger att många varsel beror på att kontrakten löper ut och ska omförhandlas.

– Vissa andra jobb har blivit färdigställda och jobben upphör. Från fackligt håll ser vi gärna att upphandlingarna går fortare så att man i god tid vet huruvida jobben löper eller inte. Det måste bli snabbare processer.

– I Svappavaara handlar det om miljötillstånd. Ingen ska tulla på miljön, man ska leva upp till alla miljökrav, handläggningstiderna mellan myndigheterna måste bli snabbare. Tappar man jobben tappar man mervärde i samhället. Det slår mot våra medlemmar, mot industrin och indirekt mot hela samhället. Det är tryggare att vara anställd i stora företag som har etablerat egen verksamhet men det här är villkoren som entreprenörerna jobbar under, säger

Tomas Nilsson, ordförande IF Metall Malmfälten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om