Vårrullar ett minne blott?

Kinarestaurangen på Storgatan är till salu. Företagaren Kai Chi Chu planerar att lämna orten.- Jag är redo att lämna restaurangen och kommunen efter 15 år, säger Kai Chi Chu.

Kinarestaurangen ska stängas eller säljas. Ägaren Kai Chi Chu har haft restaurangen i 15 år.

Kinarestaurangen ska stängas eller säljas. Ägaren Kai Chi Chu har haft restaurangen i 15 år.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2008-08-28 06:00
Gällivare riskerar att förlora sin kinarestaurang. Efter 15 år vill företagaren Kai Chi Chu avveckla sin rörelse och så småningom lämna kommunen.
-Det finns fördelar och nackdelar med att ha en restaurang. Det är hårt arbete och det blir för lite tid att umgås med de egna barnen, säger Kai Chi Chu.
Smolk i bägaren
Han minns när restaurangen öppnades i september 1993. Kön ringlade sig lång ut på gatan och han hälsades varmt välkommen av alla i kommunen.
De senare åren har det varit lite smolk i bägaren. När Kai Chi Chu öppnade en bar i centrum fick han överklaga ett utskänkningstillstånd upp till länsrätten innan det beviljades. Han hindrades ha uteservering under sommarmarknaden för ett år sedan om han inte betalade 35 000 kronor. Detta är historia och något som Kai Chi Chu inte vill tala om i dag. Han säger bara.
-Gällivare kommun måste lyssna på småföretagarna, de är väldigt viktiga för kommunen.
Fyra restauranger
Kai Chi Chu kommer från Calcutta i Indien. Hans far var invandrare från Kina. Förmodligen flyttar familjen snart från Gällivare, men de lämnar inte Sverige.
-Vi trivs bra och har bott här länge. Våra barn har fått fina utbildningar. En son arbetar som civilingenjör, en dotter som översättare, säger han.
Under åren i Gällivare har han ägt fyra restauranger, förutom restaurang Peking hade han Pizza Tropicana i Tempohuset, Kai´s restaurang och Centrumbaren.
-Två lyckades och Peking gick bäst, säger han.
Nöjd och tacksam
Efter 15 år av hårt arbete är Kai Chi Chu, trött. Han säljer restaurang Peking och pizzeria. Om han inte får han någon köpare så stänger han restaurangen. Här arbetar nio anställda, kockarna är från Indien.
-En kinarestaurang bör drivas av en kines, köper någon annan restaurangen så får de ändra konceptet. Rörelsen har gått bra. Jag är nöjd med alla åren. Jag vill tacka alla fina medborgare i Gällivare, unga, medelålders och gamla, utan dem ingen restaurang. Jag har trivts jättebra, säger Kai Chi Chu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om