Varg härjar i Baste sameby

En varg har dödat minst fem renar i Baste sameby. Samebyn ansöker nu om skyddsjakt på vargen.- Vi kan inte ha en varg bland renarna, det är kalla fakta. En varg inne i en vintergrupp kan döda 100 renar på några veckor, säger Lars-Ola Jannok.

En varg i en renflock har ställt till stor skada i Baste sameby i Gällivare kommun.

En varg i en renflock har ställt till stor skada i Baste sameby i Gällivare kommun.

Foto: Hans Sternlund

Gällivare2010-11-18 14:34

GÄLLIVARE.
En varg härjar i Baste sameby i Gällivare kommun och har dödat minst fem renar och skadat flera renar.
- Vi har sett renar som har blivit vargbitna och har sår på baken och benen. De renar som är allvarligt skadade måste avlivas, annars blir det ett stort lidande för djuren, säger Lars-Ola Jannok.
Jannok tror att det kan röra sig om fler än fem döda renar.
- Säkerligen är det betydligt fler, men de är inte lätta att hitta i det täta skogarna, säger Jannok.
DNA taget på vargen
"Dödar mer än den äter"
Vargen upptäcktes i renskötselområdet, en mil sydväst om Harrå. Länsstyrelsens fältpersonal har tagit spillningsprover som skickats på DNA-analys, för att ta reda på var vargen kommer i från. Det kan vara en invandrad varg från Norge eller Ryssland.
Samebyn uppskattar att vargen funnits i renskötselområdet i två veckor. Nu har de ansökt om skyddsjakt på vargen.
- Den här vargen har härjat i området där vi har vår huvudsakliga renhjord. Vi ska ha renskiljning i Harrå en gång till, samla i hop renarna och ta dem in till hagen i Harrå. En varg dräper renar, dödar jakthundar och dödar mer än den äter. Renarna får ingen betesro, säger Jannok.
Helikopterspaning
Under onsdagen har länsstyrelsens fältenhet spanat efter vargen från helikopter. De vill lokalisera vargen och dess färdvägar.
- Vi har tidigare haft massor av samtal från kusten om vargspår, men det har visat sig vara lodjur. Men den här gången är det en varg. Vargen färdas sju till tio mil om dagen och den här vargen är sannolikt på väg söderut mot Jokkmokk. Vi kan se att den flyttat sig till Sörkaitum sameby, så Bastes ansökan kanske inte gäller, säger länsstyrelsens fältchef Kjell Sundvall.
Nu ska länsstyrelsen yttra sig om en eventuell skyddsjakt och sedan fattar Naturvårdsverket i Stockholm beslut.
Riksdagen har angett ett tak på 210 vargar i Sverige. Vargar finns framförallt i Mellansverige och i gränstrakterna till Norge. 2009 rapporterades 23 föryngringar i Sverige och i gränstrakterna till Norge.
Malmbergsvargen
Skyddsjakt på varg har tidigare förekommit i Norrbotten. I februari 2007 godkände Naturvårdsverket att den så kallade Tuorponvargen fick avlivas. År 1977 sköts den legendariska Malmbergsvargen, som rivit och dödat hundratals renar. Den sköts från helikopter, då det var svårt för jägarna att ta sig fram med skoter och skidor i djupsnön.
- Vi kan inte ha en varg bland renarna, det är kalla fakta. En varg inne i en vintergrupp kan döda 100 renar på några veckor, säger Lars-Ola Jannok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om