I slutet på midsommarveckan rapporterade bland andra överläkaren Ola Wulf om ett ansträngt läge och att Gällivare sjukhus fick in en ny coronapatient varje timme. Nu säger Torbjörn Espling, verksamhetschef för Gällivare sjukhus, att han personligen märkt skillnad och menar att verksamheten fungerar bättre.
– Det är tjorvigt i flödet på akuten men bra på avdelningarna, säger han.
Espling berättar även att det är ansträngt med sommarbemanningen och att man gör avrop på sjuksköterskor.
– Vi behöver semester, säger han.
Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för vårdförbundet i Norrbotten bekräftar att sommarbemanningen är ansträngd. Hon menar att det är viktigt att komma ihåg de pengar som staten avsatt för utgifter i samband med corona. Dessa anser hon hade kunde använts till bland annat personalkostnader, skyddsutrustning och extra vårdplatser.
– Dessa hade varit perfekt att använda för att stärka upp sommarbemanningen i god tid, säger Camilla Eriksson Sundberg.
Istället har sjukvårdspersonalen på Gällivare sjukhus som gått på semester fått flera förfrågningar om de kan komma in och arbeta via sms berättar hon.
– Om det är lösningen är det ingen bra lösning, säger Camilla Eriksson Sundberg.
Kent Nedergård, ambulanssjuksköterska och fackligt förtroendevald för Vårdförbundet, berättar även han att situationen är ansträngd. Enligt honom har ambulanspersonalen haft bra skydd men de har aldrig vetat när ny utrustning ska komma, något han menar skapat osäkerhet bland personalen.
– Vi får pussla för att få ihop personal med övertid och vikarier. Allt bygger på att vi ställer upp, säger Kent Nedergård.
Camilla Eriksson Sundberg instämmer i att personalen på Gällivare sjukhus ställer upp.
– Hela vården i Gällivare har överlevt på grund av samvete mot kollegor och patienter när medlemmarnas kompetens efterfrågas titt som tätt.
Även Torbjörn Espling menar på att all personal, från städare till läkare, gjort ett otroligt jobb.
– Det hade aldrig gått utan personalen på sjukhuset.
Både Kent Nedergård och Camilla Eriksson Sundberg menar att vikarier behövs för att avlasta personalen.
– Vi har väldigt små marginaler, det räcker med ett fåtal extra patienter för att det ska bli svårt, säger Kent Nedergård.