Satsning på fibernätet ska locka folk till landsbygd

Sedan 2016 har kommunen satsat på att bygga ut fibernätet och det har gått i en hisnande fart. "Det pågår ännu arbeten med utbyggnaden men tanken är att alla större byar ska anslutas till fibernätet", säger tillföreträdande förvaltningschef Dan Johansson.

Fiberutbyggnaden har skjutit i höjden i kommunen.

Fiberutbyggnaden har skjutit i höjden i kommunen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gällivare2021-06-30 19:00

Idag är drygt 76 procent av alla hushåll i kommunen anslutna till fibernätet samtidigt som ungefär 84 procent av hushållen har möjlighet att kunna kopplas upp till befintligt fibernät.

– Under 2016 när fibernätet började byggas ut var 24 procent anslutna till fibernätet, och under de senaste fem åren har i snitt haft en 10-procentig ökning per år, säger Jonas Olsson, enhetschef för fiberenheten.

LKAB och Hybrit-inativet har under året gått ut med två världssatsningar i kommunen, något som kommer generera tusentals nya jobb i kommunen, vilket också sätter press på kommunen att ordna fram bostäder, i ljuset av detta har kommunledningen bland annat pekat ut en satsning på landsbygden som ett sätt att ordna skapa fler bostäder.

– Ser man det i ljuset av coronan har det öppnat ett fönster för att fler ska kunna arbeta hemifrån, ha möten via Teams och Zoom och alla de andra lösningarna men då krävs en god uppkoppling för att kunna sköta sitt arbete, säger Dan Johansson.

Enligt Dan Johansson finns det även goda förutsättningar för att etablera företag på landsbygden då kommunen i nuläget har 47 tomter och sex industritomter i byarna. En siffran som enligt honom kan vara högre om man räknar in mark som kan upplåtas från privata markägare.

Under de senaste fem åren har nästan hela Gällivare tätort samt byarna Skaulo, Puoltikasvaara, Hakkas, Nattavaara, Markitta och Nilivaara.

– Vi är även i slutet av arbetet att färdigställa nätet i Dokkas, Ullati och Nattavaara by, säger Dan Johansson. 

I de fall där det inte går att erbjuda fiber, till exempel i mindre byar tittar kommunen på andra lösningar.

– Där får vi nog istället titta på andra lösningar vilket skulle kunna vara via radiolänk så som det är tänkt för Östra Malmberget. Men vi behöver även lyssna in och se hur utbyggnaden av 4G och 5G-nätet kommer att se ut i framtiden.

Runt 2023-2024 är tanken att 95-100 procent av hushållen i kommunen ha tillgång till anslutning av fibernätet och att fibern är viktig för landsbygden verkar även skönjas i befolkningsstatistiken.

– Även om inte fibernätet är enda förklaringen men ser man till de byar som varit anslutna längst, Leipojärvi och Tjautjas, så ser vi en positiv befolkningstillväxt där, säger Jonas Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!