Väntelistan växer
GÄLLIVARE. På röntgenavdelningen i Gällivare går verksamheten på lågvarv medan väntelistan växer.- Vi har en väntelista på 160 patienter i dag, säger verksamhetschef Barbro Moritz Turtola.Förutom akuta undersökningar utförs ultraljud och tjocktarmsröntgen utan medicinering.
"Vi kämpar och håller ut så länge vi kan. Det handlar också om att få yrket uppvärderat". Röntgensköterskorna Birgit Nordvall och Tony Eriksson har precis gått på sitt femtimmarspass, då de finns på plats för att ta hand om akuta undersökningar. FOTO: Maria ödalen
Foto: Maria ödalen
- Vi håller täckning dygnet runt men med reducerat antal sjuksköterskor, säger röntgensköterskan Birgit Nordvall, som precis gått på sitt femtimmarspass med kollegan Tony Eriksson.
Hon fortsätter:
- Vi befarade stor anstormning men det har varit mycket välprioriterat. För det handlar ju också om hur man bedömer graden av akuthet.
Slutade boka in patienter
Under förmiddagen har åtta patienter tagits omhand akut och väntelistan växer för var dag, trots förberedelser.
- Vi förberedde oss och slutade boka in patienter någon vecka innan strejken löstes ut, säger verksamhetschef Barbro Moritz Turtola.
Hon befarar att för vissa undersökningar som inte haft väntetid förut kommer att få det nu, exempelvis datortomografi och skelettröntgen.
- För magnetröntgen har vi klarat tremånadersgränsen tidigare, det kommer vi inte att göra nu, säger hon.
Patienter som kommit till avdelningen med planerade besök och fått vända i dörren, har visat tålamod.
- Det flesta är förstående, säger läkarsekreterare Carina Yngman, som är den som får informera om strejken och be patienterna återkomma om nya tider när den är avblåst.
Undersköterska Charlotte Backe har att göra, även om hon inte kan utföra sina arbetsuppgifter fullt ut.
- Det är betydligt lugnare nu än det annars brukar vara. Jag gör vanliga u-ljud utan biopsier och colon- (tjocktarms-) röntgen där medicinering inte behövs. Jag får ju inte plocka fram mediciner och bedövningar som jag annars gör med sköterskorna bakom mig. Inte heller boka eller flytta över patienter på datorn.
Hon stöttar syrrorna till hundra procent.
- Absolut. För mig som jobbat här i snart 20 år är det inte ens lönt att läsa de tre åren till sjuksköterska, eftersom jag redan ligger högre i lön än vad en röntgensköterska har i ingångslön.
Sören Jonasson, som följt barnbarnet till röntgen befinner sig i väntrummet.
- Det är riktigt att sjuksköterskorna strejkar, de har alldeles för lite lön. Frun jobbar inom vården och man har ju själv legat på sjukhus, så man vet vilket stort ansvar sjuksköterskorna har och hur mycket de gör, säger han.
Röntgensköterskan Tony Eriksson tycker inte att det är några orimliga krav de ställer heller.
- Jag tycker egentligen man ska ha ännu högre krav för att behöva strejka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!